2 min. čitanja

Zbog rekordnog umora ribe žele zaustaviti uzgoj lososa

Zbog rekordnog umora ribe žele zaustaviti uzgoj lososa
Foto: Unsplash

SVIJET - Zbog zabrinutosti za okoliš i dobrobit životinja, parlamentarci u Škotskoj pozivaju na zaustavljanje širenja uzgajališta lososa nakon što su službeni podaci pokazali da se smrtnost riba u 2022. udvostručila.

Osam članova škotskog parlamenta, uključujući one iz stranke Zelenih, pozvalo je na zaustavljanje širenja akvakulture.

Škotska vlada smatra da je porast uginuća riba možda uzrokovan širenjem određene vrste meduza te da je prerano tvrditi da će se trend nastaviti. Rekli su da ostaju predani održavanju visokih standarda zdravlja i dobrobiti riba, dodajući da će nastaviti surađivati s industrijom i regulatorima.

Rastom globalne populacije, raste i potražnja za proteinima, a time i širenje ove industrije. Ujedinjeno Kraljevstvo je veliki izvoznik lososa, a ova proizvodnja čini stup škotskog gospodarstva. Naime, podržava oko 10.000 radnih mjesta u ruralnim i otočnim zajednicama, gdje je često najveći poslodavac.

Odgovornim rastom proizvodnje planira se udvostručiti godišnji doprinos škotskom gospodarstvu 2030. u odnosu na 2016. godinu, prenosi Financial Times.

Međutim, aktivisti upozoravaju da kemikalije, hrana i riblji otpad koji stvaraju farme, štete okolišu. Akvakulturu kritiziraju i zbog širenja bolesti te parazita koji se šire između uzgojene i divlje ribe, a skupine za okrutnost prema životinjama ističu kako se lososi trpaju u prepune boksove.

Zanimljivo je da je najveći svjetski proizvođač uzgojene ribe, Norveška, kao odgovor na zabrinutost ove godine uvela porez od 40 posto na industriju lososa.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Više od 70 posto lososa na tržištu uzgaja se na farmama - Taj nije uobičajene ružičasto crvenkaste boje
Što ljudi ustvari gledaju kad kupuju losos? Ponekad veličinu, ponekad omjer masnoće, ponekad način obrade. Ali uvijek, baš uvijek gledaju boju. Točno određenu, preciznu narančasto-crveno-ružičastu boju lososa. Što tamniju narančasto-crveno-ružičastu, prema istraživanjima tržišta. Problem je, međutim…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.