1 min. čitanja

Turističke djelatnike zabrinjava rast cijena

Turističke djelatnike zabrinjava rast cijena
Foto: pixabay / Ilustracija

Turistički je sektor optimističan glede sezone. Ono što ipak zabrinjava turističke djelatnike jest rast cijena, posebice energenata. Hoće li sveopće poskupljenje dovesti do viših cijena u turizmu te hoće li ih hotelijeri i ugostitelji moći podizati, a da pritom ostanu konkurentni.

Željni putovanja nakon duge zatvorenosti, turisti nemaju primjedbi ni na što, pa ni na cijene. Terase kafića i restorana u Rovinju uglavnom su pune.

– Ovdje je malo skuplje nego kod nas u Češkoj, ali mi nemamo more. Mislim da cijene i o tome ovise, što je sasvim u redu – rekao je turist iz Češke, Regin.

– Mislim da dio sezone određuje visinu cijena u turizmu pa tako i u Hrvatskoj – ističe turist iz Kanade, David.

U glavnoj sezoni sve će biti skuplje, osobito ove godine, potvrđuje vlasnik pulskog hotela.

– Što se tiče soba, jedan minimalni od 7 do 10% se nadamo da ćemo ih dići, a cijene hrane će sigurno ići 20-30% na meniju upravo iz razloga nabavnih cijena, a i poskupljenja energenata i samih troškova poslovanja – kažu za HRT iz jednog hotela u Puli.

– Jedna velika hotelska kompanija imala je trogodišnji ugovor s HEP-om i plaćala je prosječnu cijenu kilovata 0,78 kuna, sad joj je stigla ponuda na 2,40 kuna po kilovatu, znači s 0,78 na 2,4 – ističe Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

No, usluge u turizmu neće moći poskupjeti onoliko koliko rastu ulazni troškovi, ističu u Hrvatskoj udruzi turizma.

– One će se korigirati u onoj nužnoj sferi da se ne ide u negativni predznak konačnih rezultata poslovanja – dodaje Ostojić.

Cijene turističkih usluga u Hrvatskoj otprilike su na razini onih u drugim sredozemnim zemljama pa nema mnogo prostora za njihovo podizanje. Osobito kada se zna da ih Turska, iako jedina među konkurentnim zemljama, čak i snižava.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.