2 min. čitanja

Zbog nepropisnog uzimanja podataka s kartice i osobne, Hrvatski hotel kažnjen s 15 tisuća eura

Zbog nepropisnog uzimanja podataka s kartice i osobne, Hrvatski hotel kažnjen s 15 tisuća eura
Foto: Pixabay, Foto: MUP/Freepik

Osobi koja je poslala prijavu bilo je sporno to što su u hotelu tražili nepotrebne podatke, poput CVC broja, kao i to da se ti isti podaci šalju nezaštićenim kanalima - elektroničkom poštom, ali i da potencijalni gost nije uopće informiran tko sve ustvari ima pristup njegovim osobnim podacima.

Agencija za zaštitu osobnih podataka objavila je da je kaznila jedan hotel, bez navođenja naziva o kojem se točno hotelu radi, kaznom od 15 tisuća eura, zbog kopiranja osobnog dokumenta i traženja suvišnog podatka s kreditne kartice, prenosi N1.

Agencija je utvrdila da je hotel “u prekomjernom opsegu obrađivao osobne podatke” gostiju tako što ih je prilikom rezervacije smještaja putem online obrasca tražio kopiju osobnog dokumenta, ali i CVC broja s bankovne kartice. Radi se o broju s poleđine kartice koji se koristi za potvrdu transakcije kod internetskih plaćanja.

Iznajmljivači pripazite! Kopirate li osobne dokumente turista, mogli biste platiti poveću kaznu
U Španjolskoj je agencija za zaštitu osobnih podataka kaznila iznajmljivača turističkog smještaja, zato što je zatražio obostranu kopiju dokumenata osoba koje će boraviti u smještaju. Kakva je uopće praksa kod domaćih iznajmljivača i prijete li i njima slične kazne? Španjolska agencija za zaštitu o…

Hotel je tražio broj s bankovne kartice, iako je nepotreban za rezervaciju
“Za obradu CVC broja bankovne kartice i preslike osobnog dokumenta nije dokazano postojanje pravne osnove, čime je povrijeđen članak 6. stavak 1. Opće uredbe o zaštiti podataka. Hotel nije imao obvezu prikupljati CVC broj s bankovne kartice osoba koje su izvršile rezervaciju smještajne jedince, s obzirom na to da je rezervacija smještaja bila moguća i bez dostavljanja predmetnog podatka”, navodi se u objavi Agencije.

Osim toga, utvrdili su da hotel nije na transparentan način informirao goste on obradi njihovih osobnih podataka.

- Imajući u vidu odredbe propisa kojima je regulirana zaštita osobnih podataka, hotel je bio dužan informirati gosta koje vrste osobnih podataka u koju svrhu prikuplja, pravnu osnovu obrade osobnih podataka, na koji način se koriste osobni podaci, odnosno tko koristi osobne podatke te koje su mjere zaštite osobnih podataka poduzete. Sve informacije o obradi osobnih podataka, hotel je bio dužan pružiti u sažetom, razumljivom i lako dostupnom obliku, upotrebom jasnog i jednostavnog jezika te je bio dužan upoznati ispitanika sa svim njegovim pravima koja mu pripadaju sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka - navodi se.

Hotel koji se našao na udaru Agencije za zaštitu podataka, a kojeg je prijavio građanin, imao je više mogućnosti rezervacije smještaja. Moglo se rezervirati putem internetskog obrasca ili elektroničke pošte, uz napomenu da se tim putem vrši samo rezervacija, ali ne i naplata.

Kako navode iz Agencije, prilikom rezervacije putem internetskog obrasca bilo je potrebno upisati osobne podatke gosta, odnosno ime, prezime, adresu elektroničke pošte i adresu te financijske podatke (broj kartice, datum i godina do kada vrijedi kartica, CVC broj te ime vlasnika kartice.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.