2 min. čitanja

Zbog napada orki, španjolska pokrajina Galicija ograničila plovidbu

Zbog napada orki, španjolska pokrajina Galicija ograničila plovidbu
Foto: Pixabay

Španjolska je u srijedu ograničila plovidbu jedrilica uz obalu sjeverne pokrajine Galicije nakon što se nastavilo neobično ponašanje orki prema brodovima dugima do 15 metara koje je u javnosti okarakterizirano “napadima”.

Između rtova Prioriño Grande i Estaca de Bares, međusobno udaljenih oko 100 kilometara, jedrilice se idućih tjedan dana ne smiju približavati obali. Moraju ploviti pravocrtno na udaljenosti od minimalno 17,7 kilometara od kopna, izvijestila je Marina Mercante, državno tijelo zaduženo za plovidbu u Španjolskoj, piše Hina, a prenosi N1.

“Cilj je jamčiti sigurnost osoba na jedrilicama, ali i samih orki”, navedeno je u priopćenju.

Najmanje pet napada u rujnu

Tijekom rujna u tamošnjim je vodama došlo do najmanje pet “napada” orki, poznatih i kao “kitovi ubojice”, na jedrilice duge do 15 metara. Incidenti su se dogodili na udaljenosti između 3,2 kilometra i 12,9 kilometara od obale. Posljednji slučaj je zabilježen u utorak.

U ovo doba godine orke, crne životinje duge od 7 do 8 metara, a teške pet tona, slijede svoju žrtvu, tunu, prema sjeveru, plivajući uz obalu Galicije. Pri tome nailaze na brojne privatne jedrilice na koje se obrušavaju lomeći im kormilo. Dosad nitko nije bio ozlijeđen, a posade jedrilica morale su zvati spasilačku službu da ih zbog slomljenog kormila odvuku u obližnja pristaništa.

Mjera o udaljavanju jedrilica mogla bi biti produžena, te proširena i na druga područja u Španjolskoj uz Atlantski ocean, poput Gibraltarskog tjesnaca gdje također često plivaju.

– Orke su kozmopolitska vrsta pa ih se može naći u gotovo svim svjetskim morima i oceanima. Ne postoje zabilježeni slučajevi napada na ljude u prirodi – kaže Cristina Otero Sabio iz udruge za proučavanje delfina i kitova Nereide, sa sjedištem u primorskom gradu Tarifi.

– Tijekom godina provedenih na brodicama za njihovo proučavanje u području Gibraltarskog tjesnaca njihovo ponašanje nikada i nikako se nije moglo okarakterizirati napadom. Ponekad su nam se približavale i proučavale nas, ponekad se igrale s valovima, ali nikada nisu bile nasilne ni prema nama niti prema ribarskim brodicama – dodaje Sabio.

Čak 40 sudara s jedrilicama: “To ponašanje nije uobičajeno”

Tijekom ovog ljeta došlo je, međutim, došlo do oko 40 sudara sa sportskim jedrilicama na potezu od Gibraltarskog tjesnaca, preko obale Portugala, pa sjeverno do voda Galicije.

– To ponašanje nije uobičajeno. Vjerojatno je riječ o igri i socijalizaciji orki, no teško je donijeti definitivan zaključak jer su u većini slučajeva na jedrilicama bili ljudi bez iskustva i poznavanja ponašanja tih životinja. Ponašanje orki moglo bi biti uzrokovano stresom, nedostatkom hrane ili bukom kojeg proizvode motori jedrilica – kaže Sabio.

– Koji god razlog bio, ne smijemo ih podcijeniti. To su socijalno iznimno inteligentne životinje pa je njihovo ponašanje nepredvidivo, podložno situaciji i okruženju u kojem se nađu. Brzo nauče određeno ponašanje – ističe.

Sabio, čija se udruga bavi i zaštitom morskog okoliša i životinja, upozorava da se orke nepravedno prozvalo “kitovima ubojicama”.

– To su veliki morski predatori, krupne i snažne životinje, koje love grupno na razvijen i sofisticiran način. Zbog toga im je dan naziv ‘kitovi ubojice’, a što je pridonijelo da dođu na loš glas, s narušenom reputacijom – kaže Sabio te preporučuje jedriličarima da se udalje kada ih vide ili jave njihovu lokaciju kako bi se izbjegli incidenti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZNANSTVENICI U ŠOKU Orke razvile preciznu strategiju ubijanja morskih pasa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.