2 min. čitanja

Zbog divljačke gradnje u uvali Vruja, podignuta optužnica protiv Stipe Latkovića

Zbog divljačke gradnje u uvali Vruja, podignuta optužnica protiv Stipe Latkovića
Foto: Igor Jakšić / SeekPng

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Stipe Latkovića, bespravnog graditelja u uvali Vruji, zbog kaznenih djela protupravne gradnje i skidanja i povrede službenog pečata i znaka, objavljeno je u petak na stranicama tog odvjetništva, koje ne navodi identitet optuženoga.

Osim Stipe Latkovića (82) optuženi su i direktor tvrtke Point iz Splita Mate Čikeš (80), te članica uprave Pointa Jasminka Karoglan, prenosi N1.

Latković i Čikeš se terete da su kaznena djela počinili od 1. ožujka 2011. do 14. srpnja 2017. u uvali Vruja u Pisku, između Omiša i Brela, na pomorskom dobru, u zaštićenom obalnom području mora.

Obojica su, prema navodima u optužnici, radili protivno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, potom Zakonu o gradnji i Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, te iako svjesni da nisu ishodili koncesiju za gradnju nalagali su izvođenje radova građenja.

Tako je na tom mjestu izgrađen pristanišni lukobran, uređena betonska šetnica, postavljene kamene klupe, kućica za tuš, više armirano-betonskih zidova, plato, rampa, dva mula, vodosprema, suterenska građevina i zid, navodi se u optužnici.

– Nalagali su izvođenje radova građenja tijekom kojih je izgrađena pristupna cesta bez završnog zastora od Jadranske magistrale na sjeveru do hotelskog kompleksa na jugu, te dva potporna armirano-betonska zida.

Nakon što je viši građevinski inspektor Državnog inspektorata obustavio daljnje građenje pristupne ceste nalagali su da se nastavi s gradnjom – stoji u optužnici.

Trgovačkom društvu, u ovom slučaju tvrtki Point, na teret se stavlja da je svo troje optuženih povrijedilo dužnosti pravne osobe postupajući protivno propisima.

Bespravna gradnja u Vruji posljednjih je godina podigla stanovništvo Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o medijski najpoznatijem slučaju bespravne gradnje zbog kojega je održano više prosvjeda lokalnog stanovništva, skupljala se peticija. Prosvjed “Festival bespravne gradnje i devastacije prirode” početkom srpnja prošle godine okupio je najveći broj prosvjednika.

Među ostalim prosvjednici su na odgovorost pozivali i predsjednika Zorana Milanovića kojemu je Latković bio donator u kampanji, a kako navode neki mediji, prijateljevao je i s bivšim predsjednicima Ivom Josipovićem i Stipom Mesićem.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.