2 min. čitanja

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode ponovno u Vruji – Evo što su institucije dosad napravile

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode ponovno u Vruji – Evo što su institucije dosad napravile
Foto: Festival bespravne gradnje i devastacije prirode/Facebook

Zbog jedne rajske uvale smještene između Omiša i Brela, koja je samovoljom lokalnog moćnika i apatijom državnih i lokalnih institucija potpuno devastirana, i ove će se godine održati Festival bespravne gradnje i devastacije prirode.

Mjesto radnje je Vruja, zaštićena uvala u državnom vlasništvu između Omiša i Brela koju je besramno okupirao, bez ijedne pravovaljane dozvole, Stipe Latković, lokalni moćnik s dobrim političkim vezama koji nije očekivao da će okolnim stanovnicima u jednom trenutku prekipjeti i da će umjesto države, oni preuzeti stvar u svoje ruke.

Foto: PR/PRESS FBGDP Vruja

Hrvatska javnost prošle se godine zabavljala slikama i snimkama spomenutog Festivala koji je na sarkastičan način pokazao i prokazao svu jad i bijedu hrvatskog sustava, ali i upozorio na razbuktalu epidemiju bespravne gradnje na pomorskom dobru diljem hrvatske obale. Borba stanovnika iz mjesta u okolici Vruje traje desetljećima, nema kome se nisu obraćali, nema kome nisu prijavljivali bespravne apartmane i ilegalnu cestu koje je na državnoj zemlji, bez ijednog papira, dao sagraditi spomenuti lokalni moćnik.

Prošle godine održano je nekoliko prigodnih događaja u nekad rajskoj uvali, a nedavno su aktivisti i brojni volonteri krenuli u pošumljavanje ogoljene Vruje. Latkoviću je, u međuvremenu oduzeta koncesija i tu je sva akcija od strane državnih i lokalnih vlasti stala. Reakcija zasad nema niti od DORH-a, a ništa manju “aljkavost” nije pokazalo niti ministarstvo graditeljstva.

Institucije ili se prave blesave ili namjerno odugovlače, a možda ne znaju kako riješiti ovaj slučaj. Dok oni kemijaju kako i što, aktivisti okupljeni u Festival bespravne gradnje i devastacije prirode vrijedno pripremaju njegovo drugo izdanje, koje će se održati u subotu 2. srpnja.

U razorenu uvalu vraća se Vel’ka mišalica, a detaljan program bit će objavljen na Facebook stranici Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

FESTIVAL BESPRAVNE GRADNJE: “Republika Hrvatska nema ovlasti nad Latkovićevom autonomnom oblasti SAO vlade”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.