4 min. čitanja

Zatvor za Austrijanca - bivšeg člana uprave Austrograda - tvrtke koja je u Rijeci izgradila dvije garaže

Zatvor za Austrijanca - bivšeg člana uprave Austrograda - tvrtke koja je u Rijeci izgradila dvije garaže
Foto: Pixabay

RIJEKA - Na tri godine zatvora nepravomoćno je osuđen Austrijanac Preimess, bivši član uprave Austrograda, tvrtke koja je u Rijeci izgradila garaže Stari grad i Zagrad. Tereti ga se za malverzacije teške 6,9 milijuna kuna.

Austrijski gospodarstvenik Karl Heinz Preimess (62), osuđen je na tri godine zatvora nakon što je oglašen krivim da je kao član uprave Austrograda, tvrtke koja je u središtu Rijeke izgradila garaže Stari grad i Zagrad, počinio malverzacije 'teške' ukupno gotovo sedam milijuna kuna.

Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci, pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, koje je odlučilo i da se austrijskom menadžeru - oglašenim krivim za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju - oduzima oko 2,9 milijuna kuna na ime imovinske koristi stečene kaznenim djelom.

Dužan je i na ime imovinsko-pravnog zahtjeva platiti oko 1,1 milijun kuna u stečajnu masu iza Austrograda.

Foto: Grad Rijeka

Austrijancu se na kraju sudilo u odsutnosti, jer se u jednom trenutku prestao odazivati sudskim pozivima riječkog suda, pa mu je sud odredio istražni zatvor, naložio raspisivanje tjeralice te je izdan i europski uhidbeni nalog. No, Austrija ga nije izručila. Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe, piše Burin.

Presuda Karlu Heinzu Preimessu dio je inicijalno jedinstvenog kaznenog postupka u kojem je prvotno bila podignuta optužnica i protiv umirovljenog riječkog poduzetnika Slavka Pilepića (74) i austrijskog poduzetnika Dierka Hansa Grundmanna (74), a svi su okrivljeni da su kao članovi uprave Austrograda počinili malverzacije 'teške' ukupno oko 22 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je bit slučaja u tome da se više godina ilegalno izvlačio novac koji je završavao kod okrivljenika osobno ili u njihovim privatnim tvrtkama, ili njihovih obitelji.

Riječko Županijsko državno odvjetništvo je tvrdilo da su Pilepić i Preimess iz tvrtki Austrograd, Adria Parking i Proprius, u kojima su bili članovi uprave, isisali 15-ak milijuna kuna samo kroz ugovore o kratkoročnim pozajmicama, a dodatne milijune kroz tobožnje konzultantske usluge, fiktivne stručne analize, ugovor o cesiji i uz pomoć bjanko mjenice na milijun kuna.

- Pilepić i Preimess su se ponašali kao da su u nekoj vrsti samoposluge, gdje se može uzimati onoliko koliko ti trenutno treba, a da to ne moraš vratiti. Tvrdnja okrivljenih da su te pozajmice neka vrsta akontacije očekivane dobiti je samo puko opravdanje. Austrograd je samo jednu godinu završio s dobiti, a u međuvremenu je završio u stečaju - naglašeno je u optužnici.

Slavko Pilepić je već pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora. Protiv Dierka Hansa Grundmanna (74), koji je prije nekoliko godina zbog sličnog slučaja osuđen u Rijeci na pet godina zatvora, izdvojen je postupak za dodatne optužbe u višemilijunske malverzacije.

Karl Heinz Preimess je osuđen na tri godine zatvora zbog samostalnih makinacija 'teških' ukupno oko 6,9 milijuna kuna. Kao član uprave Austrograda, Adria parkinga i omišaljske tvrtke Proprius od 2004. do 2009. godine sklapao je ugovore o kratkoročnim pozajmicama, bez rokova vraćanja i instrumenata osiguranja povrata posudbi.

Na štetu Propriusa sam sebi je isplatio ukupno oko 5,8 milijuna kuna, a nikada vratio oko 2,5 milijuna kuna. U ime Austrograda sam sebi je isplatio kroz pozajmice 1,1 milijun kuna, nikad vraćenih. Proprius je tvrtki Austrograd 2002, u vlasništvu sina Slavka Pilepića, dao oko dva milijuna kuna, a Adria parking Propriusu 920 tisuća kuna, nikad vraćenih. K tome, sam sebi je isplatio oko 401.000 kuna u ime Adria parkinga.

Sve se to navodilo u prvoj točki optužnice, dok je razdvojen postupak za drugu točku optužnice s dodatnim inkriminacijama.

Sudsko vijeće je ocijenilo dokazanim da je Preimess počinio kazneno djelo vezano za davanje pozajmica 'teških' gotovo sedam milijuna kuna, ocijenjeni su vjerodostojnim iskazi saslušanih svjedoka, a prihvaćen je u potpunosti i nalaz financijsko-računovodstvenog vještačenja.

- Proizlazi da je okrivljenik imao plan kako da od različitih trgovačkih društava ponajprije za sebe, a potom i za druga trgovačka društva u kojima je imao interese, stekne nepripadnu materijalnu korist - ističe se u obrazloženju presude sudskog vijeća, koje naglašava da su pozajmice davane bez roka povrata, a nerijetko i bez kamata i sredstava osiguranja povrata.

Sud je Preimessu otegotnim cijenio raniju osuđivanost, činjenicu da je već triput osuđivan u Austriji zbog delikata poglavito vezanih za gospodarsku djelatnost. Sud je ocijenio neprihvatljivim stajalište obrane da Preimess, kao strani državljanin, nije imao potrebna znanja o hrvatskim pravnim propisima, pa se oslanjao na Slavka Pilepića, a "on ga je doveo u zabludu".

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Zapelo suđenje okrivljenima za krivotvorenje pomorskih knjižica
Nedolazak optuženika nanovo je zakočio početak procesa skupini okrivljenih u lancu lažiranja oko pomorskih knjižica poznatog kao ‘afera matrikula’. Još jednom je u riječkom Županijskom sudu odgođen početak suđenja devetorici optuženih koji se terete da su upleteni u lanac u makinacija - la…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.