3 min. čitanja

Zapelo suđenje okrivljenima za krivotvorenje pomorskih knjižica

Zapelo suđenje okrivljenima za krivotvorenje pomorskih knjižica
Foto: Pixabay

RIJEKA - Nedolazak optuženika nanovo je zakočio početak procesa skupini okrivljenih u lancu lažiranja oko pomorskih knjižica poznatog kao 'afera matrikula'.

Još jednom je u riječkom Županijskom sudu odgođen početak suđenja devetorici optuženih koji se terete da su upleteni u lanac u makinacija - lažiranja oko pomorskih knjižica i upisivanja neodrađenog plovidbenog staža.

Ovog puta u sudnicu nisu došla četvorica optuženika, a izostala je i odvjetnica jednog okrivljenika. Sljedeća rasprava zakazana je za dva mjeseca, a tada bi trebalo biti objavljeno i je li sudsko vijeće prihvatilo današnji prijedlog jednog optuženika da se protiv njega razdvoji postupak.

Niti prošlog ročišta u studenome prošle godine nije se ništa događalo jer su tada izostala druga dvojica optuženika i dvoje odvjetnika.

Optužnica USKOK-a podignuta je protiv 37 okrivljenika, ali se u međuvremenu većina nagodila s USKOK-om oko kazni. Na kraju na optuženičkoj klupi sjedi manjina koja je odlučila u sudskom procesu tražiti šanse za bolji prolazak u kaznenom postupku.

Optuženi su za kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, pomaganja u primanju mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prvooptuženi u procesu je Riječanin Siniša Mišković (51), kao odgovorna osoba u riječkoj tvrtki Macon, koja je dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture stekla pravo na upise plovidbenog staža pomoraca u CIMIS (Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav Ministarstva mora), a ujedno je bio odgovorna osoba u tvrtki Alioth Shipping and Trading LTD.

Miškoviću se stavlja na teret da je od 2013. do 2017. godine, u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugooptuženog Ismeta Hađiosmanovića (61) iz Viškova pronalazio pomorce koji su, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, bili zainteresirani da im se za određeni novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili.

USKOK tereti Miškovića da je prvo, radi prikazivanja da su pomorci odradili plovidbeni staž, u više navrata izrađivao fiktivne ugovore o radu s većim brojem pomoraca koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svojeg trgovačkog društva.

Potom je na temelju tako sačinjenih ugovora u CIMIS i pomorske knjižice pomoraca upisivao neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika i pečatom broda.

Po potrebi je, tvrdi USKOK, potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog plovidbenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje pojedinih zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti, piše Burin.

Postupajući na ovakav način Mišković je od okrivljenih pomoraca - ukupno njih 35 - preuzeo ukupno najmanje 7.100 eura i 6.300 kuna. Te iznose je, sukladno prethodnom dogovoru, podijelio s drugookrivljenim Hađiosmanovićem, tvrdi USKOK.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo mora o pomorcu kojem je odbijeno stjecanje svjedodžbe: “Radi se o pojedinačnim slučajevima unutar sustava lučkih kapetanija”
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oglasilo se o slučaju pomorca iz okolice Dubrovnika, kojemu je Lučka kapetanija Dubrovnik, nakon uspješnog završetka Posebnog programa obrazovanja pomoraca na Sveučilištu u Dubrovniku, odbila pristup završnom ispitu uz obrazloženje da njegovo srednjoškolsk…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.