1 min. čitanja

Zašto je velik dio kafića i restorana u Dubrovniku zimi zatvoren?

Zašto je velik dio kafića i restorana u Dubrovniku zimi zatvoren?
Foto: Boris Kačan

DUBROVNIK - Brojni dubrovački ugostitelji obustavljaju rad u zimskim mjesecima. Unatoč dobroj turističkoj sezoni, mnogima od njih bit će potrebno još vremena da se oporave od krize uzrokovane pandemijom. No nužni su dodatni napori, ponajprije kad je riječ o prometnoj povezanosti, da se ostvari cjelogodišnja sezona kojoj se nadaju.

U prvim danima nove godine u Dubrovniku je uživalo oko šest tisuća posjetitelja, najviše iz Hrvatske i susjednih zemalja.

- Izvrstan je osjećaj prijeći granicu bez putovnice i doći u Hrvatsku, gdje možemo platiti u eurima - kaže Monika iz Italije.

No zimi je u Dubrovniku malo mjesta na kojima posjetitelji mogu trošiti eure. Zatvoren je velik dio kafića i restorana, dijelom radi renoviranja i odmora, a dijelom zbog neisplativosti.

- Objekt na Kantafigu radi non stop, odnosno 365 dana u godini, i borimo se da, za naš svijet, bude otvoren, dok smo u gradu, zbog prilika, zbog situacije s COVID-om, bili primorani zatvoriti, a i tamo smo radili tijekom cijele godine - kaže ugostitelj Viktor Kužnin.

- Ima još čeljadi koji bi možda izišli uvečer vanka ili na nekakav objed ili na nešto - kaže Brigita Masle Dražinić iz Dubrovnika.

- Možda je malo tužno, ako mislite samo na staru, na povijesnu jezgru, malo je tužno kad je sve zatvoreno - dodaje.

Unatoč tomu što su ugostitelji u vrijeme pandemije dobivali potpore kako bi zadržali radnike, radnu snagu u ugostiteljstvu danas je vrlo teško pronaći.

- Nama redovne linije prema svijetu, završavaju sredinom 11. mjeseca, i realno je da su svi ovi problemi, poslije COVID-a i ulaskom Hrvatske u EU, gdje nam je dosta naših djelatnika koji su stalno dolazili pošlo prema vanka u slobodi kretanja ljudi, doveli do toga da nema tko da radi u ovome periodu - kaže ugostitelj Đani Banovac.

Zatvoreni objekti, malo zrakoplovnih linija i nedostatak događaja tvore začarani krug. Dubrovački zimski san trajat će otprilike do Uskrsa, donosi Dnevnik.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.