1 min. čitanja

ZAŠTITA POMORSKOG DOBRA Splitsko-dalmatinska županija posebnim će oznakama ograničiti rubove ugostiteljskih terasa

ZAŠTITA POMORSKOG DOBRA Splitsko-dalmatinska županija posebnim će oznakama ograničiti rubove ugostiteljskih terasa
Foto: Screenshot/YouTube

Prije početka sezone ovdje su se odlučili stati na kraj beskrajnom širenju u zonu pomorskog dobra i to tako da jasno naznače granice terasa kafića i restorana.

Kako bi se stalo na kraj nezakonitom proširenju i nelegalnoj eksploataciji pomorskog dobra, Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) odlučio je posebnim oznakama obilježiti rubove štekata (terasa) ugostiteljskih objekata na šest lokacija u ovoj godini.

Inox oznakama promjera nekoliko centimetara bit će granice koje ugostiteljski objekti ne smiju prijeći! Ovakve oznake s logoom SDŽ nalazit će se na području Splita, Trogira, Segeta, Makarske i Grada Hvara.

Označavanje rubova terasa ugostiteljskih objekata na pomorskom dobru dio je aktivnosti projekta "Pomorsko je dobro" kojeg provodi Splitsko-dalmatinska županija s ciljem izgradnje sustava koji će omogućiti zaštitu i efikasnije upravljanje pomorskim dobrom.

Na ovakav sui se potez u Županiji odlučili zbog povećanog broja slučajeva uzurpacije pomorskog dobra,  korištenja veće površine od one ugovorene koncesijskim ugovorom, kršenje ugovora o koncesiji, povećanje površine objekata i građevina, zabrana pristupa pomorskom dobru, odlaganje otpada, nedozvoljeno nasipavanje te niz ostalih raznih sitnijih prekršaja i propusta pri korištenju pomorskog dobra.

Projektom "Pomorsko je dobro" obuhvaćene su aktivnosti na edukaciji i informiranju zainteresirane i stručne javnosti kao i poticanje građanskog aktivizma kroz osobni angažman ili nevladine udruge civilnog društva za prijavu devastacija i sprječavanje korištenja pomorskog dobra bez pravne osnove.

Centralno mjesto za sve ovo je portal putem kojeg su odaslane osnovne komunikacijske poruke kampanje - "Educiraj se", "Informiraj se" i "Aktiviraj se" namijenjene glavnim ciljnim skupinama: predstavnicima jedinica lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije, nevladinim udrugama i svim građanima.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.