2 min. čitanja

Započeo tjedan po mjeri ljubitelja jedrenja i tradicijskih plovila

Započeo tjedan po mjeri ljubitelja jedrenja i tradicijskih plovila
Foto: Turistička zajednica grada Krka

MALINSKA - Duž naše obale, tradicionalno umijeće jedrenja latinskim i oglavnim jedrima prepoznato je kao nematerijalno kulturno nasljeđe te je od ove godine, kao takvo, i formalno zavedeno u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Rezultat je to predanosti brojnih pojedinaca, udruga i kulturnih institucija koje već dulji niz godina kroz aktivnosti koje organiziraju i ustrajno provode u djelo čuvaju i promiču maritimnu baštinu naše zemlje te je na taj način prenose novim generacijama, često kroz regate tradicijskih plovila kakvih ne nedostaje ni na otoku Krku.

Nakon što je jedna, ona najveća i najstarija takva regata – »Krčka jedra« o blagdanu Vele Gospe i ove godine bila upriličena u gradu Krku, sad na red dolazi i ona druga, nešto mlađa, ali ne i manje vrijedna niti sadržajna – »Homo na jidra«, piše Novi list.

Foto: Robert A.Kraljić, Facebook

Program će potrajati do subote, a ljubiteljima tradicijskih plovila i maritimne baštine donosi pregršt zanimljivih događanja, dobar dio kojih će se odvijati i na »suhome«.

Peto izdanje manifestacije »Homo na jidra« startat će izložbom fotografija »Hrvatska domovina mora« udruge CROnaves u malinskarskom Interpretacijskom centru maritimne baštine, koja će svjedočiti o važnosti drvenih brodova u povijesti dalmatinskih mjesta, ali i njihovoj ulozi u oblikovanju hrvatske maritimne kulture. Izložba je, ističu njezini domaćini, do sad već povezala brojna mjesta duž jadranske obale, pričajući priče o gajetama, leutima, kaićima i drugim tradicionalnim brodovima, a spomenuti treba i da je izložbeni projekt koji će otočani i njihovi posjetitelji imati priliku razgledati tijekom svog vremena trajanja ove manifestcije rezultat truda članova tog udruženja – Boška Lučeva, Andrine Luić, Dubravke Pajk i Vislava Torrea.

Vrata će posjetiteljima Malinske i njezine regate u završnici, tijekom idućeg petka, otvoriti i škver obitelji Kraljić, a svi željni dodatnih znanja o povezanosti dubašljanskih šuma s tradicijskom brodogradnjom, kao i o višestoljetnom suživotu ovdašnjih ljudi i mora istog će se dana, u poslijepodnevnim satima, moći priključiti i vođenoj interpretacijskog šetnji »Od mula do škvera«.

Nakon što u petak u poslijepodnevnim satima završi program revijalnog jedrenja »Od porta do Porta« u sklopu kojeg će svojim barkama na toj relaciji »prodefilirati« malinskarski, ali i čuvari tradicijskih plovila okolnih mjesta, za 20.30 sati najavljen je »Ples pod zvijezdama« – smotra tradicijskih barki u plovidbi, praćena glazbom i svjetlosnim efektima.

Završni, subotnji dan uljepšat će smotra barki tijekom koje će šetači lučkim područjem tijekom cijelog dana moći uživati u ljepoti i skladu ondje privezanih drvenih ljepotica koje će od podne sudjelovati i u prigodnom regatnom natjecanju Memorijala Nikole Jurića.

Okupljanje i druženje ljubitelja tradicijskih plovila i jedrenja, čuvara i promotora svega onoga što prezentira vjekovnu povezanost otočana i mora koje ih okružuje, početkom rujna u Malinskoj će biti održano peti put, i to u okrilju cjelotjedne manifestacije koju zajedničkim snagama upriličuju Turistička zajednica i Općina Malinska-Dubašnica, Interpretacijski centar maritimne baštine – DUBoak, Jedriličarski klub Malinska i udruga Termen.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.