3 min. čitanja

Započela izrada projekta rekonstrukcije dubrovačkog lukobrana Kaše

Započela izrada projekta rekonstrukcije dubrovačkog lukobrana Kaše
Foto: Ana Beran

DUBROVNIK - Ovih su dana započeli prvi istražni radovi vezani uz projekt rekonstrukcije lukobrana sagrađenog daleke 1484. godine uz pomoć kašeta - drvenih sanduka napunjenih građevinskim materijalom i potopljenih u more.

Udari vremena i valova te potresa i agresorskih granata tijekom Domovinskog rata danas su itekako vidljivi na lukobranu Kaše koji od siline mora još od 15. stoljeća štiti ulaz u dubrovačku starogradsku luku. Dugo se priča o obnovi ovog jedinstvenog i kulturno-povijesnog blaga, a ovih su dana napokon započeli i prvi istražni radovi.

Remek-djelo Paskoja Miličevića sagrađeno je 1484. godine djelomično pomoću kešeta - drvenih sanduka - napunjenih građevinskim materijalom i potopljenih u more. Otuda i naziv lukobran Kaše koji više od pola stoljeća čuva ulaz u Gradski porat.

- Služile su kao obrambeni dio luke, preko njih je bio razapet lanac koji je sprječavao uplovljavanje brodova u luku, pa ih u tom kontekstu promatramo i zato su nam jako bitne - kazao je Vedran Kosović, predsjednik Uprave Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Oštećene potresima i granatiranjem u Domovinskom ratu, Kaše vape za obnovom. U posljednjem pokušaju Županijska lučka uprava prijavila je projekt na europske fondove, ali bez uspjeha. Tada je obnova procijenjena na 20 do 25 milijuna kuna.

- Sada nemamo tu brojku. Znat će se kada budemo imali troškovnik, a nadajmo se tada i javni natječaj. Tada ćemo znati koliko. No, moram reći da je spomenik neprocjenjive vrijednosti - istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić .

Izradu Glavnog projekta preuzelo je Društvo prijatelja dubrovačke starine, a početak geomehaničkih istražnih radova ulijeva optimizam, piše HRT.

- To je dopuna svih istražnih radova koji su do sada rađeni. To je još nedostajalo da se kvalitetno krene u priču, da se krene u izradu idejnog projekta - nadovezao je Kosović.

- Idemo 16 metara, znači tri bunara od po 16 metara. Provest ćemo standardni penetracijski test i uzeti te neporemećene uzorke koji će ići u laboratorij u Zagreb. I onda traje oko 16 dana, bušenje će trajati još 20 dana za laboratorij. Imamo oko 45 dana za razradu - opisao je izvođač radova Niko Musladin .

Zanimljivo je da Paskoje Miličević nije želio primati plaću za svoj rad na lukobranu pa je 28. veljače 1848. Republika odredila da mu se dodjeljuju srebrni predmeti u vrijednosti od 12 dukata.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Obnavlja se 540 godina star dubrovački valobran Kaše
Sukladno dogovoru između Društva prijatelja dubrovačke starine, Županijske lučke uprave Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije, DPDS je preuzeo izradu Glavnog projekta obnove valobrana Kaše. Na nedavnom sastanku u Konzervatorskom odjelu dogovorena je dinamika izvođenja same sanaci…
Obnova lukobrana u Puli koštat će 120 milijuna kuna - Butković pozvao Lučku upravu Pula da se javi na natječaj
Svobuhvatna obnova pulskog lukobrana koštat će oko 120 milijuna kuna, a da bi se realizirao taj veliki projekt bit će potrebna pomoć hrvatske Vlade, odnosno Ministarstva mora, prometa i infrstrukture. Ministar Oleg Butković je najavio da će Lučka uprava Pula tu pomoć dobiti, ali naravno u re…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.