>
  2 min. čitanja

Obnavlja se 540 godina star dubrovački valobran Kaše

Obnavlja se 540 godina star dubrovački valobran Kaše
Foto: Wikimedia

DUBROVNIK -  Sukladno dogovoru između Društva prijatelja dubrovačke starine, Županijske lučke uprave Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije, DPDS je preuzeo izradu Glavnog projekta obnove valobrana Kaše.

Na nedavnom sastanku u Konzervatorskom odjelu dogovorena je dinamika izvođenja same sanacije.

Kako bi sama sanacija bila izvedena na najkvalitetniji mogući način, na valobranu Kaše započeli su istražni radovi te je na valobran dovezena garnitura za istražne radove, a koji se odnose na kontinuirano jezgrovanje i uzimanje uzoraka.

Radovi istražnog bušenja započet će odmah iza Nove godine, a predviđeno trajanje im je oko deset dana.

Foto: Ana Beran

Povijest valobrana Kaše

Valobran Kaše je građevina u Dubrovniku, namijenjena zaštiti stare gradske luke od utjecaja valova.

Dubrovačka stara gradska luka je zbog nepovoljnog položaja bila izložena udarima juga i valova pa je Veliko vijeće već 26. srpnja 1347. odlučilo izgraditi lukobran dužine 25 sežanja (oko 51 m) od položaja kule (danas u sastavu tvrđave Sveti Ivan) u pravcu sjeveroistoka. Gradnja lukobrana je započela 1484. godine, a radovi su završeni 1486. no sve do danas se na tom prostoru nabacuje veliko kamenje.

Kaše su građene po nacrtu poznatog dubrovačkog graditelja Paskoja Miličevića, s pomoću drvenih sanduka (dubrovački kašeta) i jedan su od najzanimljivijih dostignuća iz razdoblja Dubrovačke Republike. Troškovi gradnje su iznosili 5.700 dukata.

Osim zaštite od udara vjetra i valova Kaše su služile kao zaštita od upada neprijateljskih brodova u staru gradsku luku. S tvrđave Sveti Ivan, preko Kaša, do mosta na istočnom ulazu u Stari Grad, zatezao se veliki i debeli metalni lanac kao zapreka uplovljavanju neprijateljskih brodova.

Naziv ovog valobrana potječe iz množine riječi kašeta, dubrovačkog naziva za drveni sanduk, uz pomoć kojih su se Kaše gradile. Stara gradska luka se, prema nekim starijim zapisima i pomorskim zemljovidima, nazivala Luka Kašun (tal. Porto Cassone).

Valobran Kaše u staroj dubrovačkoj luci oštećen je u potresu 1979. i u Domovinskom ratu 1991. godine. Kao dio spomeničke cjeline stare gradske jezgre Dubrovnika, Kaše su pod zaštitom UNESCO-a, a uskoro će ovaj poznati lukobran biti u potpunosti obnovljen. Na slici valbran u prvom planu na ulazu u luku, piše Antun Ničetić u svom znanstvenom radu Pronicanje u prošlost: Neke nove spoznaje o valobranu Kaše i Proporeli.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.