3 min. čitanja

Obnova lukobrana u Puli koštat će 120 milijuna kuna - Butković pozvao Lučku upravu Pula da se javi na natječaj

Obnova lukobrana u Puli koštat će 120 milijuna kuna - Butković pozvao Lučku upravu Pula da se javi na natječaj
Foto: Google Earth / Glas Istre / Screenshot

PULA - Svobuhvatna obnova pulskog lukobrana koštat će oko 120 milijuna kuna, a da bi se realizirao taj veliki projekt bit će potrebna pomoć hrvatske Vlade, odnosno Ministarstva mora, prometa i infrstrukture.

Ministar Oleg Butković je najavio da će Lučka uprava Pula tu pomoć dobiti, ali naravno u redovnoj proceduri, javljanjem na javni poziv za financiranje, piše Glas Istre.

Saborski zastupnik Anton Kliman istaknuo je da se radi o iznimnom infrastrukturnom projektu za Pulu.

- Lukobran je sagrađen početkom 20. stoljeća kada je Pula bila glavna austrijska luka i od tog doba do danas u njega se nije ulagalo. Lukobran je jako bitan za zaštitu pulske luke i ključni objekt koji bi omogućio daljnji razvoj pulske luke u gospodarskom smislu. On je prilično velik, derutan i njegova sanacija, odnosno ponovna izgradnja iziskuje jako puno novca. To pulski proračun ne može podnijeti jer se radi o investiciji od oko 17 milijuna eura. Moje pitanje je da li će se Ministarstvo i na koji način, odnosno u kojim rokovima, uključiti u rješavanje tog problema - pitao je Kliman.

- Svi naši gradovi i općine imaju se prilike javiti na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrstrukture. Mi ćemo u perspektivi imati na raspolaganju nešto više od 100 milijuna eura. Imali smo nekoliko sastanaka s Lučkom upravom u Puli i otvoreni smo za pomoć. Naravno, u otvorenoj, zakonskoj proceduri. Oni moraju imati građevinsku dozvolu, a prijava mora proći i sve filtere unutar Ministarstva. Ako sve bude u redu, mi ćemo ta sredstva i odobriti. Pulski lukobran treba obnoviti, on je u lošem stanju. To je velika investicija, negdje oko 120 milijuna kuna. Naša vrata su otvorena, Vlada RH je shvatila i odredila se da je obnova lučke infrstrukture, kada govorimo u prometu, jedan od prioriteta. Mi ćemo otvoriti javni poziv negdje početkom sljedeće godine i slobodno im recite da se mogu javiti na to - rekao je Butković.

Sagradila ga Austro-Ugarska

A što kažu podaci o ovom objektu? Pulski lukobran sagradila je Austro-Ugarska između 1910. i 1914. godine s ciljem obrane od neprijateljskog brodovlja te zaštite priobalja i grada od naleta većih valova. Procjenjuje se da su u lukobran ugrađene stotine tisuća kubika kamena i desetine tisuća kubika betona. Iako je planirana dužina bila 1.200 metara, ostao je 141 metar neizgrađenog dijela, a nešto više od 250 metara je nedovršeno. Širok je sedam metara, a dubina do prirodne stijene, na kojoj je podignut nasip, iznosi od 20 do 36 metara. Korijen lukobrana je na rtu Kumpar, a proteže se 350 stupnjeva prema rtu Proština.

Danas je lukobran neugledan, nestabilan i potencijalno opasan zbog nebrige za taj strateški infrastrukturni objekt koja ga je pretvorila u derutnu i sve manje funkcionalnu građevinu. Vertikalni zid lukobrana je urušen, odnosno nedovršen u dužini od 254 metra, a postojeće berme (nasipani kamen pod vodom, koji dodatno učvršćuje lukobran) su neuredne.

Kruna je na pojedinim dijelovima u potpunosti razrušena i ispod razine mora, što omogućuje prelijevanje čak i osrednjih valova. Većim dijelom je neprohodna, a na pojedinim mjestima vide se komadi hrđave čelične armature. Također, pod utjecajem valova i korozije, na njoj su nestali vezni prsteni. Nasip i ostali dijelovi lukobrana neznatno su oštećeni i ne prijete stabilnosti objekta

Kako bi lukobran mogao obraniti Pulu od plimnog vala i biti funkcionalan za gospodarsku i rekreativnu namjenu potrebna je njegova sanacija koja se treba provesti u tri faze. Prva faza uključivala bi iskop postojećeg nasipa uz sami postojeći zid lukobrana. Zatim bi se, u drugoj fazi, uložilo u postavljanje kamenometa i bermi s obje strane postojećeg zida lukobrana. Sljedeću fazu,  činilo bi postavljanje nadbetona nad postojeći zid i, povrh njega, armirano betonske krune s armaturom. Nakon provedene sanacije lukobran bi trebao ispunjavati zadaću za koju je prvotno bio namijenjen.

Nebriga za lukobran stariji od stoljeća, vidljiv je iz svemira, o čemu svjedoče i satelitske snimke.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.