2 min. čitanja

Energetska tranzicija otoka - uskoro platforma za brži pristup informacijama

Energetska tranzicija otoka - uskoro platforma za brži pristup informacijama
Foto: Unsplash

STOMORSKA - Kako bi zainteresirani lakše došli do informacija o energetskoj tranziciji otoka, uspostavlja se informativno-edukativni web portal. Naglasak projekta je na energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima i važnosti sudjelovanja otočana u energetskoj tranziciji.

Udruga Pokret otoka započela je s provedbom projekta kojim će se uspostaviti informativno-edukativni web portal kao jedinstvena platforma koja će omogućiti brzi pristup svim informacijama potrebnim za pokretanje i sudjelovanje u energetskoj tranziciji na hrvatskim otocima.

U fokusu projekta je, kako navode, energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije te važnost sudjelovanja otočana u samom procesu energetske tranzicije.

Neki od ciljeva:


- centralizirati informacije potrebne za pokretanje i sudjelovanje u energetskoj tranziciji na hrvatskim otocima,

- pratiti provedbu energetske tranzicije na otocima te podijeliti primjere dobre prakse kako bi se ubrzao cjelokupni proces i postigli zacrtani ciljevi unutar Nacionalnog plana za prilagodbu klimatskim promjenama

- educirati o načinu provedbe i financiranja projekata koji uključuju korištenje obnovljivih izvora energije

- podignuti opću svijest šire javnosti o zelenoj tranziciji te nužnosti brige za potrošnju energije, vode i zaštitu okoliša te važnost umrežavanja svih dionika

- potaknuti održivi gospodarski razvoj otoka te kreiranje novih zelenih radnih mjesta

Važnost projekta za energetsku tranziciju hrvatskih otoka


Nedavna događanja i problemi u svijetu na tržištu energije, potaknuti ekonomskom krizom zbog zdravstvene epidemije i ratnim stanjem na rusko-ukrajinskom području, doveli su do ubrzanja procesa u kojem su zemlje primorane u što kraćem roku pristupiti energetskoj tranziciji i razvoju obnovljivih izvora energije, stoji na stranicama Udruge.

Otoci, zbog udaljenosti od izvora energije koji se nalaze na kopnu, često ostaju bez energije zbog kvarova na vodovima, iako obiluju solarnim potencijalima. Samim time imaju odlične preduvjete za postizanje samoodrživosti energetskog sustava.

Aktivnostima projekta izravno se doprinosi rješavanju detektiranih izazova i potreba na područjima razvoja održive energetike i mobilnosti te održivog i uključivog gospodarskog razvoja.

Ovo je svojevrsni nastavak projekta 'Otoci predvodnici čiste energije'. Oba su financirana od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ističu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Solarni kalkulator: izračunajte isplativost izgradnje sunčane elektrane
U okviru tematske mreže METAR nastao je solarni kalkulator, pomoću kojeg građani mogu izračunati isplativost izgradnje sunčane elektrane za kućanstvo unutar modela samoopskrbe. Kalkulator je nastao na temelju Smjernica za građane s ciljem povećanja udjela obnovljivih izvora energije u kućanstvima“,…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.