2 min. čitanja

Zadarski znanstvenici ispituju mogu li se školjke uzgajati i mrijestiti u umjetnim uvjetima

Zadarski znanstvenici ispituju mogu li se školjke uzgajati i mrijestiti u umjetnim uvjetima
Foto: HTV/Screenshot

ZADAR - Na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, znanstvenici su pokrenuli projekt kojim žele provjeriti mogu li se školjke uzgajati i mrijestiti u umjetnim uvjetima poput laboratorija.

Ako se takav uzgoj održi, školjke će se moći davati uzgajalištima. Sve to poduzimaju kako bi se spriječili negativni utjecaji globalnog zatopljenja.

U poslovnoj zoni u Poličniku kod Zadra smjestio se mali eksperimentalni pogon u kojem će se proizvoditi kamenice i jakobove kapice.

- Radi se de facto o malom mrijestilištu za školjkaše koji bi trebao pomoći uzgajivačima da im da stabilnost u budućnosti u smislu uzgoja da se osigura i ličinke osjetljivih vrsta - rekao je Lav Bavčević iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Suvremena oprema trenutačno je u fazi ispitivanja.

- Na dnevnoj bazi uzimamo uzorke fitoplanktona iz reaktora, brojimo koncentraciju i prema tim podacima vršimo hranjenje kamenica u bazenu - kazao je Petar Zuanović iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Na osnovu dobivenih podataka određuje se dnevna doza hrane za kamenice koje su se smjestile u bazenu u drugoj prostoriji koja dočarava prirodne uvjete. Cijeli proces i proizvodnje hrane i hranjenja u potpunosti je digitaliziran i automatiziran.

- Trenutno držimo europsku plosnatu kamenicu u pokusu. Cilj nam je postići što intenzivniju hranidbu da probamo te školjkaše kondicinirati na mrijest - rekao je Ivan Župan iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Ovaj projekt odvija se u suradnji s talijanskim partnerima. Zadarska županija nabavila je opremu. Stručni dio provedbe povjeren je Sveučilištu u Zadru.

- Cilj nam je zapravo da vidimo ove komercijalne vrste da li možemo na ovaj način pripremati za mrijest i eventualno uspjeti u kontinuiranoj proizvodnji mlađi - kazao je Župan.

- Očekujemo i klimatske promjene i nestabilnosti u eko sustavu. Ova tehnologija bi trebala osigurati mlađ, a opet će se one uzgajati na područjima pogodnim za uzgoj - nadovezao se Bavčević.

Uz ovaj u Zadru, radi se i na centrima u Dubrovačkoj i Šibensko - kninskoj županiji. Ideja je u budućnosti stvoriti mrežu koja će omogućiti sigurnost i kontinuiranu proizvodnju kamenica i jakobovih kapica, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.