3 min. čitanja

Zadarski HDZ-ovac dobio koncesijsko odobrenje na plaži Sakarun za 20 ležaljki, a naslagao ih 30

Zadarski HDZ-ovac dobio koncesijsko odobrenje na plaži Sakarun za 20 ležaljki, a naslagao ih 30
Foto: Pixabay / Ilustracija

SALI – Svake godine u ljetnim mjesecima aktualizira se pitanje korištenja pomorskog dobra, odnosno prava na upotrebu tog javnog resursa kroz koncesije i koncesijskih odobrenja. Pomorsko dobro je opće dobro i često ga pojedinci ili tvrtke pokušavaju privatizirati, a mediji svako malo objave neku priču o nemogućnosti ravnopravnog uživanja svih građana na tom zajedničkom dobru.

Jedna takva priča stiže i sa Sakaruna, jedne od najljepših hrvatskih pješčanih plaža koja se nalazi na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka, gdje su se mještani pobunili protiv ponašanja Marina Vrsaljka, vlasnika koncesijskog odobrenja za iznajmljivanje ležaljki. Ne samo što ih je postavio više nego što smije, kažu nam, nego su njegovi ljudi prilikom razmještanja drvenih ležaljki koje naplaćuje turistima, rastjerivali kupače u prvom redu do mora, piše Zadarski.hr.

– Netko je dobio koncesiju i nagurao ležaljku do ležaljke i to prvi red do mora. Bio sam s djecom na plaži i uredno stavio ručnike na plažu. Odjednom me neki čovjek počeo tjerati s plaže jer je započeo s postavljanjem ležaljki. Nije samo mene tjerao, već i druge ljude. Oni su se pomaknuli, ali ja sam se usprotivio i rekao mu da nas nema pravo tjerati. Čovjek mi je odgovorio da on samo radi svoj posao i da uskoro dolazi gazda. Dosta je u posljednje vrijeme bilo govora u medijima o koncesijama i što se smije, a što ne smije raditi, a tjerati ljude da bi se stavile ležaljke se sigurno ne smije, ogorčen je čitatelj.

Zajedno s porukom poslao je i fotografije koje potkrepljuju činjenicu da je na Sakarunu u prvom redu do mora naslagano tridesetak ležaljki.

Što se zapravo događa i pod kakvim je uvjetima izdano koncesijsko odobrenje za postavljanje ležaljki i suncobrana, upitali smo i načelnika Općine Sali pod čijom je nadležnošću i poznata plaža.

– Krajem travnja od općine je zatraženo koncesijsko odobrenje za postavljanje ležaljki na plaži Sakarun. Zahtjev je uputio obrt Lanterna u vlasništvu Marina Vrsaljka. Odobreno mu je postavljanje 20 ležaljki, kazao nam je načelnik Zoran Morović kojeg smo zamolili da provjeri tu informaciju jer se na fotografijama nalazi više od 30 ležaljki.

Foto: Zadarski.hr

– Više od 20 ležaljki ne smije biti! – potvrdio je Morović i dodao da provedbu koncesijskog odobrenja, odnosno red na plaži u skladu s izdanim odobrenjem, kontrolira komunalni redar. Sali, međutim, trenutno nemaju komunalnog redara, a natječaj za novog još nije završen. Načelnik Morović je obećao da će osobno otići do Sakaruna i provjeriti poštuje li koncesionar izdano odobrenje, a o konkretnom incidentu između kupača i radnika na plaži, Morović nije imao saznanja, piše Zadarski.hr.

– Do mene nije došlo da se takav ili bilo koji drugi incident dogodio. Jednostavno ne dolazi u obzir da netko nekoga tjera s plaže da bi se postavile ležaljke. Provjerit ćemo i ispitati cijelu situaciju, kazao je Morović.

Novinari su kontaktirali i vlasnika obrta lanterna, Marina Vrsaljka, inače člana HDZ-a i predsjednik Mjesnog odbora Jazine I, kojemu je izdano koncesijsko odobrenje. Nije mu, kaže, poznato da se zbog postavljanja njegovih ležaljki dogodio ikakav incident. Štoviše, iako se incident dogodio prije šest dana, kada su i nastale fotografije s viškom ležaljki, Vrsaljko uvjerava kako još uvijek nije počeo raditi, odnosno da danas, 22. srpnja počinje s radom!?

– Pa ja još nisam niti počeo raditi! Trebao jesam, ali mi je nevera koja se dogodila za vikend sve polomila. Bio je čovjek tamo koji je slagao ležaljke, a da je nekoga potjerao vi ste mi prvi glas. Ludost je tjerati ljude s plaže, jedino ako ih nije zamolio da se pomaknu, ali ne može nikoga tjerati, ističe Vrsaljko koji je upitan i zašto je postavio više ležaljki nego što ima pravo po koncesijskom odobrenju.

– Mene je i načelnik zvao, ali mi još uopće nismo počeli raditi. Bit će postavljeno 20 ležaljki i suncobrana, kazao je Vrsaljko dodajući kako se u koncesijskom odobrenju „dogodila nekakva greška”, ali o tome nije želio govoriti, kako netko zbog njega ne bi imao probleme – kazao je za Zadarski.hr.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.