3 min. čitanja

ZABORAVLJENA DALMACIJA Izložba koja na svjetlo dana vadi zaboravljene artefakte prošlosti

ZABORAVLJENA DALMACIJA Izložba koja na svjetlo dana vadi zaboravljene artefakte prošlosti

SPLIT - Izložba ˝Zaboravljena Dalmacija 1.˝ logički je nastavak rada Igora Goleša, autora istoimenih monografija, na promociji autentičnih vizura Dalmacija, s kraja 19. stoljeća do 1960. godine.

Njegova Zaboravljena Dalmacija je ona sa starih razglednica, fotografija i starih dokumenta kao nijemih svjedoka jednog vremena, one i podsjećaju na jednostavnost života u eri kada je tako malo trebalo za sreću, a ljudi su živjeli skromno, njegujući kult obitelji i tradicijske vrijednosti; sve ono što danas kopni pred naletima suvremene ere, pritom postavljajući pitanje i nama samima koliko uistinu radimo na očuvanju našeg identiteta.

Osnovni postav izložbe čini 25 reproduciranih starih fotografija velikog formata, s različitih lokacija širom Dalmacije, a na ovoj splitskoj izložbi autor je u suradnji s kolegama kolekcionarima proširio osnovni postav pružajući posjetiteljima i priliku da vide nevjerovatne dokumente vezane za dalmatinsku povijest iz 19. i 20. stoljeća kao i niz drugih originalnih fotografija i razglednica iz tog vremena.

Svakako neki od najzanimljivijih eksponata koji se mogu vidjeti na izložbi su: inventarna knjiga jedrenjaka "Zabulon" iz 1878., smrtna presuda ubojici Ivanu Kutlači u Zadru iz 1844., proglas o otvaranju cesta  i konačišta u Dalmatinskoj zagori iz 1807., diploma kapetana Nikole Župe iz 1838., Riegerova mapa Jadrana iz 1860., unikatna fotografija laboratorija za navrtanje vinove loze u Zavali na Hvaru iz 1909., razglednice iz 1914. koje prikazuju prenos posmrtnih ostataka Franza Ferdinanda i supruge kroz Metković, razglednice s obljetnice proslave 300. godišnjice Svetog Križa u Vrboskoj, etikete dalmatinskih vina s početka 20. stoljeća, fotografije dalmatinskih kapetana iz perioda 1861.-1863., album s fotografijama Splita iz 1889. i mnoge druge ...

Autor Igor Goleš o izložbi:

Izložba Zaboravljena Dalmacija 1?

Zašto broj 1? Zato što mislim da je ovo tek početak. Dalmacija u svojim njedrima krije toliko mozaika povijesti da oni neprestano izniču iz tmine kao zaboravljeni artefakti koji su sasvim slučajno negdje pronađeni i formirani kao dijelovi kolekcionarskih zbirki koje se godinama mukotrpno grade. Razmišljajući o postavu svoje prve izložbe htio sam vam pokazati prvenstveno ono sebi najdraže, stare fotografije i razglednice. ali i druge papirnate poslastice, memorandume, pisma, dokumente, potvrde, telegrame, mape... Miris papira i njegov sadržaj moja su neprestalna kolekcionarska inspiracija. Stoga sam htio da uživate u ovom prvom predstavljanju svih blagodati i informacija koje papir pruža, nisam htio skretati svjetla reflektora na druge predmete. Skulpture, nošnje, srebrno posuđe, numizmatika, medalje, značke, ulja na platnu... svi oni s temom Dalmacije strpljivo čekaju svoj red, svoju pozivnicu u budućnosti da se također predstave vašim očima .... To će biti Zaboravljena Dalmacija 2... A 3, 4 ili 5 hoće li ih i kada biti, to ćemo tek vidjeti. Sada želim svima vama da uživate u duhu stare Dalmacije i zahvaljujem od srca dragim kolekcionarskim prijateljima što su se pridružili ovoj mojoj izložbi te iz svojih škrinjica izvadili svoje sakupljačke poslastice i podijelili ih sa svima nama. Oni su redom: Siniša Šime Matković, Frane Mikelić, Mario Talajić, Zlatko Huzek, Soniboj Grgin, Alan Mandić, Ivica Ćurković, Mihovil Lušić, Damir Drvodelić i Ante Meštrović. Posebno trebam zahvaliti ravnatelju Hrvatskog pomorskog muzeja Split gospodinu Ljubomiru Radiću koji je prepoznao rad, trud i muku u prikupljanju naše Zaboravljene Dalmacije, te nam dao priliku da je podijelimo sa svima vama. Uživajte u njoj !

Zaboravljenu Dalmaciju možete pogledati u Hrvatskom pomorskom muzeju Split od prvog prosinca u podne, pa sve do 28. siječnja 2023. godine.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

MORSKA KNJIGA Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije | | Morski HR
Monografija “Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije ” izišla je iz tiska prije mjesec dana, a nastavak je popularnih inačica knjiga “Zaboravljena Dalmacija na starim razglednicama”. Ovo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.