2 min. čitanja

Za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama Puli odobreno gotovo 6 milijuna kuna

Za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama Puli odobreno gotovo 6 milijuna kuna
Foto: Boris Kačan

PULA - Gradu Puli odobreno je gotovo 6 milijuna kuna za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Grad Pula uputio je dvije prijave te su obje prihvaćene u postotku od 67, odnosno 80 posto prihvatljivih troškova. Prijave se tiču se projekata i aktivnosti kao što je sadnja novih drvoreda, proširenje mreže urbanih vrtova, uspostava novih zelenih površina, ozelenjivanje nadstrešnica na autobusnim stajalištima i edukativne aktivnosti u sklopu projekta “Pula je zelena”.

- Svako (su)financiranje je dobro došlo, a posebno vesele ona koja se tiču očuvanja okoliša, zdravlja i ljepših vizura grada. Nastavljamo raditi za još zeleniju i održiviju Pulu - poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

U listopadu ove godine Grad Pula je aplicirao s dvije prijave na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za obje je prijave odobreno 5.941.565,90 kuna od maksimalno mogućih 6 milijuna kuna.

Svaka prijava sadrži po nekoliko projekata, a svi su vezani za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama kao sastavnog dijela Programa ublažavanja, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja, a  koje su  predmet sufinanciranja po ovom Javnom pozivu.

Sukladno svom zelenom i održivom opredjeljenju, odobrenim sredstvima Grad Pula će realizirati devet projekata, odnosno formirat će urbanu šumu Monvidal, park na Hidrobazi, zelene nadstrešnice, nove javne slavine na zelenim i rekreativnim površinama, drvored duž gradske obilaznice, ozeleniti javno parkiralište i pješačku stazu na Verudeli, urediti zelene površine u Palisinoj i Cesti prekomorskih brigada, urbani vrtovi pokrenut će se na novoj lokaciji na području Mjesnog odbora Vidikovac i provesti projekt razmjene znanja i iskustva u primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama „Pula je zelena“.

Realizacijom ovih, kao i mnogih drugih mjera i projekata koje Grad Pula provodi i planira provesti, svakako će se postići znatan pozitivni utjecaj na  ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama i zaštitu ozonskog sloja na području grada.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.