4 min. čitanja

Za listopadsko masovno divljanje pirotehnikom u Splitu, optužni prijedlog organizatoru i jednoj jedinoj osobi

Za listopadsko masovno divljanje pirotehnikom u Splitu, optužni prijedlog organizatoru i jednoj jedinoj osobi
Foto: Youtube / Screenshots

SPLIT – Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo nas je da su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili jednog jedinog počinitelja nedopuštene uporabe pirotehničkih sredstava, kao i organizatora javnog okupljanja u listopadu, kad je prilikom proslave 70. rođendana splitske navijačke skupine Torcida iznad splitske aglomeracije u kojoj živi više od 200 tisuća stanovnika protuzakonito korišteno na tisuće pirotehničkih sredstava.

Odgovor je ovo na naše višekratne upite i inzistiranje zbog interesa javnosti i dosljednog poštivanja hrvatskih zakona na kojima i MUP inzistira kad su u pitanju hvale-vrijedne akcije poput “manje oružja, manje tragedija” ili aktualne za vrijeme Božićnih i novogodišnjih blagdana “Mir i dobro”.

Vrijede li za Split drugačija pravila i zakoni ili se Splitu dozvoljava presedan?

Podsjetimo, prema izvješću PU Splitsko-dalmatinske županije, 27. listopada je između 23:10 i 00:30 sati došlo je do izbijanja nekoliko požara u kojima su oštećene izolacije na krovovima na četiri zgrade i oštećenoje jedno osobno vozilo. Uslijed masovnog korištenja pirotehnike ozlijeđene su tri osobe (jedan muškarac je zadobio tešku tjelesnu ozljedu, a dvojica lakše tjelesne ozljede).  Policija pritom nije navela da se radi o sigurnosnom incidentu, iako je iz javnog prostora (brojnih videa i fotografija objavljenim na društvenim mrežama i medijima) jasno kako je u zrak ispaljeno na tisuće ilegalne pirotehnike.

Na upit splitskoj policiji, doznajemo da nisu prijavljena javna okupljanja, no da znaju kako je navijačka skupina „najavila proslavu rođendana“.

Upravo stoga smo pitali MUP, vrijede li za Split drugačija pravila i zakoni ili se svi građani mogu pozvati na potpuno nereagiranje policije u masovno kršenje zakona kad je korištenje pirotehnike u pitanju, naravno ukoliko se građanin pozove na taj događaj i proglasi navijačem splitske navijačke skupine.

Utvrđena dvojica počinitelja, policija i dalje traga za ostalima koji su ispaljivali pirotehnička sredstva

Odgovor Ministarstva unutarnjih poslova koji nam je stigao dva mjeseca od prvi put postavljenog upita, objavljujemo u cijelosti:

“Nastavno na Vaš upit o događaju 27. listopada obavještavamo Vas kako Policijska uprava splitsko-dalmatinska nije zaprimila prijavu javnog okupljanja sukladno Zakonu o javnom okupljanju NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12), već su u okviru obavljanja redovitih zadaća policijski službenici obilazili područje grada Splita sa ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te sprječavanja drugih oblika protupravnih ponašanja. Tijekom navedenog događaja na području grada Splita okupio se veći broj građana, a došlo je i do uporabe signalnih raketa kao i drugih pirotehničkih sredstava. Zbog navedenog evidentirani su požari na više građevinskih objekata i štete na imovini, a ozlijeđeno je više osoba.

Po dojavama građana, osobnim zapažanjem i drugim saznanjima, policijski službenici su za vrijeme događaja postupali na više lokacija u gradu radi poduzimanja hitnih mjera otklanjanja opasnosti, odnosno, policijski službenici su poduzimali neodgodive mjere i radnje radi zaštite života i imovine te su provodili mjere osiguranja mjesta događaja i obavljali očevide, a kojima je između ostalog utvrđeno da su požari izazvani signalnim raketama ispaljenim s veće udaljenosti u odnosu na mjesto njihovog pada.

Za vrijeme samih događanja, odnosno ispaljivanja raketa i izbijanja požara, policijski službenici nisu zatekli niti utvrdili počinitelje tih protupravnih ponašanja već se pristupilo provođenju kriminalističkog istraživanja. Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđen je počinitelj nedopuštene uporabe pirotehničkih sredstava protiv kojeg je nadležnom sudu podnijet optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz članka 62. stavak 1. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Isto tako utvrđen je organizator javnog okupljanja protiv kojeg je podnesen optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz članka 34. stavak 1. točka 5. Zakona o javnom okupljanju.

Na temelju zaprimljenih prijava osoba oštećenih izazvanim požarima, kao i na temelju drugih saznanja, policija nastavlja s provođenjem kriminalističkih istraživanja s ciljem utvrđivanja drugih počinitelja protupravnih ponašanja.

Apel za proslavu dočeka Nove godine: Suzdržimo se korištenja pirotehnike!

U vezi akcije „Mir i dobro“ koja je službeno započela 15. prosinca 2020. godine i trajat će do 10. siječnja 2021. godine, ističemo da se s uspjehom provodi već 27. godinu s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nedopuštenog rukovanja pirotehničkim i drugim eksplozivnim sredstvima. Akcija se provodi na području svih policijskih uprava, a uvjeti prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017), pri čemu će policija poduzimati mjere radi sankcioniranja protupravnih ponašanja”, odgovorili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Na upit je li zbog eventualnog propusta pokrenuta interna istraga protiv rukovoditelja splitske policije o navedenom slučaju, nismo dobili odgovor.

Podsjećamo na apel svih državnih službi, kao i znak poštovanja prema nastradalima u potresu, nemojmo tijekom proslave Nove godine koristiti pirotehnička sredstva.

– Zbog učestalih podrhtavanja tla, ljudskih stradavanja i materijalnih šteta svi smo suočeni sa strahom i neizvjesnošću.

Prasak i buka pirotehnike dodatno negativno utječu na psihičko stanje svih.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

LICEMJERJE MUP-a Za akciju Mir i dobro vrijede rigorozne kazne, a za divljanje po Splitu u listopadu, ne?
Troje ozlijeđenih, više požara i oštećenja imovine zbog masovnog ilegalnog korištenja pirotehnike u Splitu
APEL IZ MUP-a: Suzdržite se korištenja pirotehnike!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.