3 min. čitanja

LICEMJERJE MUP-a Za akciju Mir i dobro vrijede rigorozne kazne, a za divljanje po Splitu u listopadu, ne?

LICEMJERJE MUP-a Za akciju Mir i dobro vrijede rigorozne kazne, a za divljanje po Splitu u listopadu, ne?
Foto: Screenshot

SPLIT –  Na online konferenciji za medije službeno je započela akcija Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Mir i dobro“.  Akcija se provodi 27. godinu zaredom, s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme, a trajat će do 8. siječnja 2021. godine. Hvale vrijedna i medijski popraćena akcija ne bi bila sporna da nije licemjerja Ministarstva unutarnjih poslova koji za masovno divljanje pirotehnikom u Splitu, kad je navijačka skupina Torcida tako “proslavila” 70. rođendan. Podsjetimo, tada su ozlijeđene tri osobe, od čega jedna teže, došlo je do izbijanja nekoliko požara u kojima su oštećene izolacije na krovovima na četiri zgrade i oštećeno je jedno osobno vozilo. Drugog dana proslave, prema izvješću splitske policije, došlo je do dva oštećenja tuđe stvari uslijed požara izazvanih korištenjem pirotehničkih sredstava.

Akciju Mir i dobro su predstavili voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj, Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin te prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Prošle godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih dvoje teško. „Pirotehnika kategorije F2 smije se koristiti samo na otvorenom prostoru te ako u blizini nema osoba i objekata, u periodu od 6 dana u godini te je smiju koristiti samo punoljetne osobe“, istaknuo je Vukoja te dodao kako svako pirotehničko sredstvo na sebi ima upute kojih se treba pridržavati.

Podsjećamo, uvjeti prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017). Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba.

Prim. dr. Zoran Barčot napomenuo je kako pirotehnička sredstva nisu igračke, a u najčešće ozljede spadaju rastrgnuća tkiva te ozljede šake, ruke ili lica te dodao kako je eksperimentiranje s pirotehnikom uistinu opasno: „

– Ozljede mogu biti površne, ali i teške te kao posljedicu mogu ostaviti trajni invaliditet. Ukoliko se ozljeda dogodi, ohladite mjesto, pokrijte sterilnom gazom i uputite se prema zdravstvenim ustanovama.

– Osim što nisu bezazlena za ljude, pirotehnička sredstva plaše i negativno utječu na životinje, što bi se novim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja moglo promijeniti, a drago nam je što su učenici Škole za grafiku prepoznali i taj aspekt upotrebe pirotehničkih sredstava – napomenula je Sandra Veber.

Na nastavnicima i roditeljima je da utječu na djecu i mlade te da im svojim primjerom pokažu kako pirotehnička sredstva mogu biti opasna.

– Sigurnost djece nam je na prvom mjestu i svi želimo da ovi blagdani prođu bez ozljeda uzrokovanim pirotehničkim sredstvima – poručio je pomoćnik ministra Momir Karin.

– Ne koristite pirotehnička sredstva dok ste mladi i dok ne znate sigurno rukovati s istima. Kazne su velike, ali ništa ne može nadomjestiti zdravlje koje može vrlo lako biti narušeno. Budite odgovorni, a mi ćemo se pobrinuti da budete sigurni – zaključio je načelnik NikolaTurkalj.

Pročitajte savjete policije u brošuri „Mir i dobro“.

Podsjetimo, za masovno divljanje pirotehnikom u Splitu, na temelju obavijesti i saznanja o počinjenim kaznenim djelima i prekršajima policija je izvijestila da provodi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja činjenica i eventualnog daljnjeg postupanja. No do današnjeg dana nemamo saznanja o tome jesu li koga priveli.

Vrijedi li Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja jednako za cijelu državu, cijele godine, ili su Split i pripadnici pojedinih navijačkih skupina za vrijeme njihovi obljetnica iznimka? Hoće li itko u ravnateljstvu splitske policije zbog nepoduzimanja preventivnih akcija snositi odgovornost? Ovo su pitanja koja smo poslali na istu adresu koja je medijima odaslala poziv na akciju Mir i dobro.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Troje ozlijeđenih, više požara i oštećenja imovine zbog masovnog ilegalnog korištenja pirotehnike u Splitu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.