1 min. čitanja

Za javnost otvorena jedinstvena šuma na dnu Mediterana

Za javnost otvorena jedinstvena šuma na dnu Mediterana
Foto: Facebook/Jason deCaires Taylor

CIPAR – Sredozemni otok Cipar prije 2 tjedna dobio je spektakularnu podvodnu atrakciju – prvu takve vrste u svijetu. U kristalno čistom moru, na jugoistočnoj strani otoka, u blizini turističkog mjesta Ayia Napa otvoren je muzej podvodnih skulptura.

Milijun eura vrijedan projekt Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa (MUSAN) djelo je poznatog britanskog umjetnika Jasona deCairesa Taylora, nalazi se na dubini između 8-10 metara te obuhvaća 93 skulpture među kojima su i monumentalna stabla.

Podvodni muzej dio je projekta kojim se želi apelirati na javnost da se više uključi u očuvanje bioraznolikosti Sredozemnog mora, jedno od najugroženijih mora na svijetu – što zbog pretjeranog izlova, što zbog zagađenja, za koji su zaslužni – ljudi.

Britanski umjetnik svoje je skulpture izradio od inertnih PH neutralnih materijala, u nadi da će podvodna šuma postati dom mnogim morskim stanovnicima.

MUSAN je otvoren za posjetitelje svaki dan od 9 do 18 sati, ulaz se zasad ne plaća, no plaća se usluga jednog od ronilačkih centara bez čije obuke i pratnje ne možete u muzej. Cijena ronilačkih tečajeva kreće se od 20 do 60 eura.

Više o ovom zanimljivom projektu možete pronaći na Facebook stranici umjetnika.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.