2 min. čitanja

Za izljev nafte na obalama Kalifornije glavni krivac – brodsko sidro

Za izljev nafte na obalama Kalifornije glavni krivac – brodsko sidro
Foto: Pixabay/Ilustracija

Oko pola milijuna litara nafte iscurilo je iz oštećenog podmorskog cjevovoda uz obale južne Kalifornije, gdje su prvi tragovi zagađenja primijećeni još prošlu subotu. Onečišćeno je više od 25 kilometara obale okruga Orange, a iako uzrok puknuća cijevi još nije utvrđen, istražitelji sumnjaju da je cjevovod oštetilo sidro jednog od brodova koji su tjednima usidreni ispred kalifornijskih luka, čekajući svoj red za uplovljavanje.

Kalifornijske vlasti angažirale su ronioce koji su na podmorskom cjevovodu uočili 30-ak centimetara dugu pukotinu koju je, prema mišljenju istražitelja, moglo napraviti vučno sidro jednog od mnogobrojnih teretnih brodova koji su usidreni u zaljevu San Pedro.

Foto: Screenshot/Youtube

Ronioci su izvijestili, a snimke ROV-a potvrdile, da je dio 27 kilometara dugog cjevovoda bočno pomaknut s početne pozicije za više od 30 metara te da je pukotina nastala duž cijevi, koja ima promjer oko 40 centimetara.

– Nisam ovdje da pogađam uzrok puknuća. Istraga će pokazati svoje. Očito je da je čelični cjevovod debljine jednog centimetra i koji je prekriven centimetar debelim slojem betona, pomaknut s početne pozicije i to za više od 30 metara – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Martyn Willsher, izvršni direktor tvrtke Amplify Energy.

Cjevovod je u vlasništvu naftne kompanije Amplify Energy, a spaja obalnu naftnu platformu Elly sa stanicom koja se nalazu u luci Long Beach.

Foto: Gužva u zaljevu San Pedro/Screenshot/Youtube

Iako istraga o uzroku puknuća još uvijek traje, sve je izglednije da je puknuće nastalo zbog sidra jednog ili više teretnih brodova koji su tjednima usidreni ispred kalifornijskih luka, čekajući ulazak u ionako zakrčeni kompleks zaljeva San Pedro, u kojem se nalaze luke Los Angeles i Long Beach. Samo kroz ove dvije luke godišnje prođe oko 40% ukupnog kontejnerskog tereta koji ulazi u SAD, te oko 30% ukupnog kontejnerskog izvoza.

Pomorska burza južne Kalifornije izvijestila je da je samo u petak, za kada se vjeruje da je nastala šteta na cjevovodu, u zaljevu San Pedro bilo usidreno 56 brodova, većinom kontejnerskih brodova.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.