3 min. čitanja

WWF objavio nove dokaze o ilegalnom ulovu morskih pasa i raža na Mediteranu

WWF objavio nove dokaze o ilegalnom ulovu morskih pasa i raža na Mediteranu
Foto: Antonio Busiello / WWF

Mnoge vrste morskih pasa i raža, od kojih su neke kritično ugrožene, redovito se nađu u mnogim mrežama i parangalima. Neadekvatno upravljanje i gotovo nepostojeća evidencija o ulovu svake godine nanose sve veće štete spomenutim vrstama. Uoči Svjetskog dana svjesnosti o morskim psima (14. srpnja) Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) poziva mediteranske zemlje na hitne i konkretne akcije za podizanje svijesti među ribarima, oštrije sustave kontrole kao i osiguravanje pravilnog izvještavanja o izlovu morskih pasa i raža.

U sklopu projekta M.E.C.O. građani znanstvenici podijelili su na društvenim mrežama veliki broj fotografija i videozapisa snimljenih posljednjih nekoliko godina u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru, Turskoj, Tunisu, Libiji, Alžiru i Maroku. Evidencije ukazuju na nezakonit, neprijavljen i neregulirani ulov koji ugrožava mnoge zaštićene vrste, uključujući sklatove i bijele psine kojima prijeti izumiranje. U nekim slučajevima, morski psi su dospjeli u lokalne ribarnice gdje se prodaju kao riba sabljarka ili druge komercijalno vrijedne vrste. Nezakoniti ulovi goluba uhana prijavljeni su u Alžiru, Libiji, Turskoj i Španjolskoj, dok kritično ugrožene bijela psina, kučak i čukovi dospijevaju na tržišta Maroka, Tunisa, Italije i Francuske. Ulov manje poznatih, ali kritično ugroženih vrsta kao što su leptirice prijavljene su u Grčkoj, Španjolskoj, Libiji i Turskoj. Čukovi se mogu naći i na hrvatskom tržištu, ali službenih podataka u njihovom ulovu nema.

– U WWF-u smo upoznati s problemom nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ulova morskih pasa i raža. Ovi dodatni dokazi potvrđuju da je to slučaj na gotovo cijelom Sredozemlju. Postoje zakoni koji štite morske pse i raže, međutim ti se zakoni kontinuirano krše, a sankcije su male ili nikakve. S druge strane, izumiranje samo jednog od ovih predatora imalo bi velike posljedice za cijeli morski ekosustav – rekla je Simone Niedermueller, voditeljica u WWF-ovoj mediteranskoj morskoj inicijativi.

Sredozemno more je žarište raznolikosti morskih pasa i raža. Više od 80 različitih vrsta živi u njegovim vodama od čega je više od polovice je ugroženo, a neke vrste su pred izumiranjem. Unatoč zakonima koji zabranjuju ulov zaštićenih vrsta morskih pasa i raža, konotrole su vrlo slabe. Propisi postoje, međutim, preblagi su, ne implementiraju se ili se pak ingoriraju na nacionalnim razinama. Kao rezultat takvog neodgovornog skrbništva morski psi i raže ilegalno se love ili se pak ulov ne evidentira, zbog čega je nemoguće pratiti stanje i zaštititi vrste.

WWF djeluje u cijelom Sredozemlju gdje surađuje s raznim dionicima, od ribara do vlada, kako bi povećali razinu svijesti o ovim ugroženim vrstama te razvili nove strategije za izbjegavanje neželjnog ulova. Istovremeno se zalažemo da vlade pojačaju kontrolu nad nezakonitim aktivnostima i da upravljaju ciljanim vrstama kao što su morski psi na održivi način. Kritična staništa, poput mrijestilišta i hranilišta, također treba hitno zaštititi od destruktivnih aktivnosti.

– Do danas, nijedna mediteranska država nije u potpunosti izradila svoj nacionalni plan za očuvanje, upravljanje i dugoročnu održivo upravljanje morskim psima i ražama. U Hrvatskoj se morski psi i raže uglavnom love kao neželjeni ulov te se to ne evidentira, što je veliki problem. Mnoge vrste su pred izumiranjem i ne budemo li pametno o njima skrbili dovest ćemo cijeli morski sustav u opasnost, a time i ljude koji žive od mora. Ne možemo više čekati – zaključio je Patrik Krstinić iz WWF Adrije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ozlijeđeni modrulj – Stručnjak razbio mit: “Ovo je prava istina o morskim psima”
Morski psi vole heavy metal
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.