1 min. čitanja

WWF Adria: “Čudesne vijesti – Donesena trajna zaštita Jabučke kotline!”

WWF Adria: “Čudesne vijesti – Donesena trajna zaštita Jabučke kotline!”
Foto: Jurica Gašpar

Na prošlotjednoj 44. sjednici Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), koja okuplja sve sredozemne države, odlučeno je da posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, kojima su se do sada privremeno štitili ribarski resursi, postaje trajna!

Objavila je to Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria istaknuvši kako će ova odluka doprinijeti dodatnom oporavku morske bioraznolikosti, a ribari će imati koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske

– Dosadašnja mjera zaštite pokazala se vrlo uspješnom te je doprinijela obnovi populacija oslića i škampa, ali i niza drugih morskih organizama, na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave ribarstva. Sada ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije dolazi pod obvezujuću trajnu zaštitu
kako bi i dalje moglo snabdijevati ribom okolna područja u kojima je ribarenje dozvoljeno – rekao je Mosor Prvan, delegat WWF-a pri Općoj komisiji za ribarstvo na Sredozemlju.

Zemlje regije koje su se prošlog tjedna sastale na godišnjem zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), te u nazočnosti nevladinih organizacija kao što je IUCN, Oceana i WWF, usvojile su i višegodišnje planove upravljanja za održivo
iskorištavanje pridnenih i malih pelagičkih stokova u Jadranskom moru, kako bi se osigurala održivost ribolovne aktivnosti usmjerene na te resurse.

Ovo je, poručuju, veliki korak prema održivoj budućnosti ribarstva, ali i sjajan primjer za uspostavu ovakvih novih područja, kako na Jadranu tako i na cijelom Sredozemlju.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.