2 min. čitanja

Vučković svratila do polja na Hvaru: “Unaprijedit ćemo uzgoj lavande, a evo i plana navodnjavanja”

Vučković svratila do polja na Hvaru: “Unaprijedit ćemo uzgoj lavande, a evo i plana navodnjavanja”
Foto: MP

HVAR – Nakon jučerašnjeg posjeta otoku Braču, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, danas je svratila do Hvara. Sa suradnicima je održala sastanak s predstavnicima Ministarstva kulture, županijskim vijećnicima te predstavnicima lokalne i regionalne samouprave na temu unapređenja lokalne poljoprivredne proizvodnje, s posebnim naglaskom na proizvodni potencijal Starogradskog polja, kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, koje čini 15 % poljoprivredno iskoristivog zemljišta otoka Hvara, a koristi se samo 17 %.

– Poseban je naglasak na proizvodni potencijal zaštićenog Starogradskog polja, kulturne baštine pod zaštitom UNESCO, koje čini 15 % poljoprivrednog zemljišta otoka Hvara, a koristi se samo 17 %. Osobito zadovoljstvo je bilo zajednički tražiti nove načine za razvoj ovoga područja u lijepom objektu Dom Matije Ivanića, sufinanciranom višemilijunskom potporom iz Programa ruralnog razvoja.

Predstavili smo mogućnosti financiranja navodnjavanja u sklopu Programa ruralnog razvoja i izmjene i dopune novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dogovorili već prve konkretne aktivnosti koje se mogu realizirati u kratkom roku, kao i zajednički rad i pružanje stručne i logističke podrške i pomoći za realizaciju projekata važnih za razvoj hvarske poljoprivrede te revitalizaciju Starogradskog polja – kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Uskoro program potpore za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu – kulturno dobro

– Zadovoljstvo mi je najaviti da ćemo već sljedeći tjedan u e-savjetovanje staviti prvi program potpore male vrijednosti za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu – zaštićeno kulturno dobro. U suradnji s Ministarstvom kulture, Splitsko-dalmatinska županija i jedinicama lokalne samouprave pretvorit ćemo dosadašnja ograničenja u prednost. Također, predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) će pružiti stručnu podršku pri izradi i realizaciji akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande, ali i pri uspostavi znanstveno-istraživačke infrastrukturu za poljoprivredu hvarskog područja – rekla je Vučković.

Najavljeni program potpore služit će kao poticaj lokalnim poljoprivrednicima da nastave ili započnu poljoprivrednu proizvodnju na Starogradskom polju, a bit će moguće financiranje geodetskih elaborata zbog usitnjenosti parcela, nabave odgovarajuće mehanizacije, posebne obrade tala, promjene namjene s obzirom na oštećenja, sadnje na zapuštenim površinama itd.

Na sastanku su predstavljene aktualne mogućnosti navodnjavanja iz Programa ruralnog razvoja te one predviđene u budućem Strateškom planu ZPP za razdoblje 2023.-2027., istaknuta je problematika vezana uz uzgoj lavande, pri čemu je važno istaknuti da se čak 40 % hrvatske lavande sadi na Hvaru. Jedan od zaključaka sastanka jest i da će predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pružiti stručnu podršku pri izradi i realizaciji akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande, ali i pri uspostavi znanstveno-istraživačke infrastrukture za poljoprivredu hvarskog područja.

Također, ministrica Vučković je istaknula kako otočani izvrsno koriste EU sredstva namijenjena razvoju poljoprivrede i ribarstva, čemu u prilog govore podaci da je u Jelsi ugovoreno gotovo 90, a Starom Gradu više od 40 potpora namijenjenih razvoju poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.