3 min. čitanja

Vojni udari u Crvenom moru rapidno podigli cijene nafte

Vojni udari u Crvenom moru rapidno podigli cijene nafte
Foto: Pixabay

Prošlotjedni napadi na hutijske vojne mete prelili su se odmah na cijene nafte.

Saveznici Hamasa Huti od kraja listopada izvode napade na tankere koji plove Crvenim morem, nastojeći tako kazniti Izrael radi neselektivne ratne operacije protiv Hamasa i pokolja civila koji provodi u Gazi, za što je ta zemlja čak tužena i Haaškom sudu. U nemogućnosti da politički obuzdaju Izrael, u petak su SAD, Velika Britanija i još par zemalja izvele zračne udare na hutijske vojne mete u Jemenu u pokušaju da zaštite plovidbu i svjetsku trgovinu Crvenim morem. SAD su s napadom oklijevale, ali čini se da su stjerane u kut i izjavljuju da neće oklijevati s daljnjim akcijama da se zaštiti svjetska trgovina, prenosi Energetika.

Tko su Huti, što se događa u Jemenu i kako je nastao kaos u Crvenom i Arapskom moru?
Nakon napada na Jemen koje je predvodio SAD uz pomoć Australije, Bahreina, Kanade, Nizozemske i Velike Britanije, Huti su poručili da je izbila “velika bitka u Crvenom moru” te da će bitka “biti veća nego što su Britanci i Amerikanci očekivali”. Republika Jemen je država u jugozapadnoj Aziji, s obalama

Cijena nafte porasle su kao odgovor na situaciju čak 2% jer trejderi strahuju od daljnje eskalacije na snažno polariziranom Bliskom istoku. Fjučersi nafte tipa Brent porasli su 2%, za 1,53 USD/bl, dok je nafta tipa WTI rasla za 2,1% na 73,55 USD/bl. To se nastavlja na jedan postotni rast cijena od četvrtka, što produžuje rast cijena crnog zlata drugi tjedan zaredom.

Napadi Hutija na brodove u Crvenom moru napravili su problem na ključnoj ruti opskrbe Europe proizvodima iz Azija, a njome se provodi 15% svjetske trgovine brodovima. Veliki brodar MAERSK je u četvrtak objavio da će odvratiti sva plovila s te rute, upozoravajući kupce na daljnje poremećaje. Sličnu politiku počinju provoditi i Hapag Lloyd, Mediteranian Shipping Company i BP. Hutiji gađaju brodove u tjesnacu Bab al-Mandab na jugozapadu Arapskog poluotoka.

POČELA BITKA ZA CRVENO MORE Amerika i Britanija s mora i zraka žestoko napali Hute u Jemenu
Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su napade iz zraka i mora na vojne ciljeve Hutija u Jemenu. Huti su proteklih gotovo dva mjeseca napadali brodove koji prolaze kroz Crveno more, a kao znak podrške Palestincima u Gazi Dužnosnici su otkrili da su napadi izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama,

Da situacija ukazuje na eskalaciju pokazuje iranska zapljena tankera s iračkom naftom namijenjenog Turskoj u četvrtak. Zapljena se dogodila bliže Hormuškom tjesnacu između Omana i Irana, što analitičari smatraju posebno zabrinjavajućim. Tim se tjesnacem dnevno trguje s više od 20 milijuna barela nafte dnevno, što odgovara 20% svjetske potražnje.

Vojni udari zapadnih saveznika svojevrsna su poruka Iranu pa Shane Oliver iz sidnejskog AMP-a za Reuters upozorava da odmazda Hutima povećava rizik iranskog uključivanja u konflikt. To pak prijeti poremećajima u opskrbi naftom i rastu inflacije, jer će brodovi morati ploviti oko Afrike. Joshua Crabb iz Robeca drži da mogućnost eskalacije postoji, ali da su vjerojatnosti za to niske.

Dodaje da postoji zabrinutost od eskalacije, a ona bi uzrokovala potencijalni rast u cijenama nafte i daljnje poremećaje u trgovini tako da tržišta trenutno pažljivo promatraju situaciju po principu "čekam i gledam", tako da do sada nije bilo značajnog rasta cijena, prenosi Energetika.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.