2 min. čitanja

Vodič na Velebitu ostavio ozlijeđenog planinara i nastavio voditi grupu, HGSS ogorčen njegovim činom

Vodič na Velebitu ostavio ozlijeđenog planinara i nastavio voditi grupu, HGSS ogorčen njegovim činom
Foto: HGSS


Grupa od dvadeset i više planinara bila je na organiziranoj, komercijalnoj turi kada se dogodila nesreća. Na stazi Malog princa na Velebitu, nalazi se 43 metra duboka Zdenkova jama, koja je do dna opremljena aluminijskim ljestvama, sajlama i klinovima. Pri silasku u jamu jedan od planinara ozlijedio je rame zbog čega je druga grupa koja se nalazila na istom području pozvala u pomoć HGSS.

Na intervenciju odmah izlazi troje spašavatelja – instruktora i demonstratora koji se nalaze na HGSS-ovom osnovnom tečaju u Starigradu. Akciji se pridružuje i tim spašavatelja iz domaće, Zadarske Stanice.

Dolaskom do unesrećenog pružaju mu prvu pomoć te mu uz osiguranje užetom asistiraju na izlasku iz jame kao i kasnije u prelasku zahtjevnog terena do vozila.

Foto: HGSS

"Nesreća je rezultat katastrofalne organizacije turističke agencije!"

- Ova nesreća rezultat je katastrofalne organizacije jednog komercijalnog izleta turističke agencije koja provodi pustolovne programe. Vodič agencije napravio je niz nedopustivih propusta čime je doveo u neposrednu opasnost ne samo ozlijeđenu osobu nego i cijelu skupinu - poručili su iz HGSS-a.

Od 2004. HGSS u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom provodi edukaciju za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi kroz koju polaznici usvajaju nužna znanja iz meteorologije, orijentacije, sigurnog vođenja, pružanja pomoći i drugih osnovnih radnji kojima mogu spriječiti opasnost ili spasiti već unesrećenog čovjeka.

- Nesreće se gotovo nikad ne događaju same od sebe, do njih najčešće dolazi nizom propusta. Boravak u prirodi puno je ljepši kada je čovjek upoznat s potencijalnim opasnostima i spreman na njih - riječi su Mladena Mužinića, jednog od HGSS-ovih instruktora na ovoj edukaciji.

Kako bi izbjegli neželjene situacije i nesretne događaje te bili što sigurniji na pustolovnim aktivnostima u prirodi, apeliramo na sve korisnike usluga turističkih agencija koje organiziraju ovakve programe da se dobro informiraju o samoj agenciji, sigurnosnim protokolima koje mora zadovoljiti kako i o obučenosti i iskustvu njezinih vodiča, poručuju iz HGSS-a.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.