1 min. čitanja

Vodeća kompanija za izdavanje certifikata, ruskim brodovima prestaje izdavati svjedodžbe

Vodeća kompanija za izdavanje certifikata, ruskim brodovima prestaje izdavati svjedodžbe
Foto: Pexels

Jedna od vodećih tvrtki za izdavanje certifikata brodovima, norveški DNV gasi svoje poslovanje u Rusiji i preispituje sve postojeće ugovore, postajući tako posljednja tvrtka koja je prekinula takve usluge, kako pritisak na Moskvu raste nakon njezine invazije na Ukrajinu.

DNV je vodeća svjetska kompanija u pružanju usluga provjere sposobnosti brodova za plovidbu, a pokriće certifikata je od vitalnog značaja za osiguranje brodova i njihov ulazak u luke.

– Duboko smo uznemireni invazijom na Ukrajinu, koja nanosi strašnu štetu građanima Ukrajine i prijeti miru u cijeloj regiji – rekao je Remi Eriksen, predsjednik i  izvršni direktor DNV grupe u priopćenju, javlja Reuters.

– Preispitujemo naš postojeći poslovni portfelj s ruskim subjektima i zatvaramo sve povezane poslove.

U četvrtak je Lloyd’s Register, još jedan vodeći certifikator, objavio da zaustavlja usluge Rusiji nakon što su Moskvi uvedene sankcije.

DNV, koji je također vodeći igrač upravljanja rizicima u energetskom prostoru, pružatelj je usluga klasifikacije ruske brodarske tvrtke Sovcomflot (SCF).

SCF je bio među ruskim subjektima kojima je Ministarstvo financija SAD-a prošlog mjeseca zabranilo trgovanje kapitalom na američkim tržištima.  Izvori u brodarskom sektoru tvrde da će to brodaru, čije su dionice uvrštene na Moskovskoj burzi, otežati transakcije.

Međunarodna udruga klasifikacijskih društava (IACS), čijih 12 članova, uključujući LR i DNV, čine najvišu razinu certificiranja brodova na globalnoj razini, objavila je da prati različite zakone o sankcijama.

– IACS će poduzeti hitne korake kako bi se pridržavao sankcija ili drugih primjenjivih zakona koji utječu na aktivnosti IACS-a – stoji u zasebnom priopćenju.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.