2 min. čitanja

Otok Krk na putu prema prestižnom zero waste certifikatu

Otok Krk na putu prema prestižnom zero waste certifikatu
Foto: Boris Kačan

Godinu dana od stjecanja statusa kandidata za zero waste certifikat, sedam jedinica lokalne samouprave na otoku Krku unaprijedilo je svoje sustave gospodarenja otpadom i stiglo bliže tom prestižnom certifikatu najboljih praksi u EU, priopćila je Zelena akcija.

– Krk je unaprjeđenjem sustava odvajanja na dobrom putu da ostvari 70 posto odvojenog prikupljanja do 2025. Već se danas na otoku uspješno odvaja oko 62 posto otpada, što je napredak u odnosu na 59 posto u 2020. te daleko iznad prosjeka u Hrvatskoj – istaknuli su u Zelenoj akciji, nacionalnoj koordinatorici mreže Zero Waste Europe.

Uz to, dodali su, u proteklih je godinu dana na Krku je usvojen i novi cjenik odvoza otpada, a u završnoj je fazi sustav naplate miješanog otpada po količini, koji će dodatno potaknuti stanovnike na smanjenje neodvojenog otpada.

Tim povodom na Krku je održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici Zelene akcije i komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk predstavili dosadašnje rezultate i daljnje planove.

Zelena akcija vjeruje da će Krk, implementacijom planiranih mjera, vrlo brzo postati prvi europski otok koji nosi status certificiranog zero waste otoka, “na korist i ponos svih nas”. Ponikve će nastaviti suradnju sa stručnjacima iz Zelene akcije i mreže Zero Waste Europe kako bi što prije stigli do cilja.

Ponikve su u ime Grada Krka te općina Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat i Malinska – Dubašnica, lani usvojile međunarodnu Zero Waste strategiju koja je definirala ambiciozan cilj od 70 posto odvojenog prikupljanja otpada te provođenje aktivnosti smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja. Zajedno sa Zelenom akcijom, krenuli su u provedbu aktivnosti prema kriterijima za dobivanje zero waste certifikata.

Izradili su analizu sastava otpada na temelju koje je kreiran zero waste plan gospodarenja otpadom s mjerama i aktivnostima za naredno razdoblje. Uz ostalo, kako piše HRT, u planu je izrada posebne studije o utjecaju turizma koja će definirati specifične mjere za smanjenje otpada, a u unutrašnjosti Krka se u proteklih godinu dana nastavilo s podjelom individualnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada od vrata do vrata, dok su oni s javnih površina su uklonjeni.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Otok s najmanje plastike je Zlarin, a otok s najvećim postotkom odvajanja otpada u Hrvatskoj je Krk
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.