2 min. čitanja

Voda u bocama, od one iz slavine skuplja i do 1000 puta

Voda u bocama, od one iz slavine skuplja i do 1000 puta
Foto: Pixabay

Iako flaširana odnosno voda u boci slovi kao zdravija ili čišća, ona je ustvari manje provjerena od vode iz slavine i naravno, znatno skuplja. Voda iz slavine pohranjuje se u rezervoarima i prenosi u domove kroz cijevi. Ovime upravljaju lokalne općine. Voda u boci se pak pakira u plastične boce i prodaje u trgovinama.

Iako neke vode u boci dolaze iz izvora, više od 25% ih dolazi iz komunalnog vodovoda. Prirodna mineralna voda i izvorska voda flaširaju se u boce na izvoru i ne smiju biti podvrgnuti nikakvoj preradi osim uvođenja ugljičnog dioksida. Međutim, neka flaširana voda dolazi iz drugih izvora, uključujući komunalne zalihe, i može se tretirati UV svjetlom kako bi se ubile bakterije, filtracijom i razmjenom iona kako bi se riješili prekomjernih minerala.

Voda iz slavine, koja može biti tvrda ili meka, prolazi kroz mnoge faze obrade. Prvo, sva prljavština i druge čestice uklanjaju se zgrušavanjem. Kemikalije se dodaju kako bi privukle čestice prljavštine, koje zatim tonu na dno. Voda zatim prolazi kroz filtre i slojeve pijeska, šljunka i ugljena kako bi se uklonile još manje čestice. Dodaje se mala količina klora kako bi se ubile sve bakterije ili mikroorganizmi i stavlja se u zatvoreni spremnik ili rezervoar. Zatim se kroz cijevi prenosi u domove, navodi Healthline.

Utjecaj na okoliš


Prema Food and Water Watchu, plastici u bocama s vodom potrebno je do 47 milijuna litara ulja godišnje za proizvodnju. Prema Institutu za recikliranje kontejnera, manje od 20% boca se reciklira, a flaširana voda proizvodi do 1,5 milijuna tona plastičnog otpada svake godine.

Kada bi prestali piti vodu iz boca potrošači bi ujedno učinkovito pridonijeli smanjenju onečišćenja plastikom s obzirom na to da 85 posto tih boca završi na otpadu, dodaje se u izvješću.

Troškovi proizvodnje se razlikuju ovisno o državi i brendu, ali flaširana voda može koštati 1000 puta više od vode iz slavine. Većina komunalne vode košta manje od 1 dolar za više od 4 litre vode, dok jedna boca vode obično košta preko 1 dolar.

Flaširana voda mora zadovoljiti manje stroge propise od vode iz slavine. To znači da može sadržavati bakterijske ili kemijske zagađivače, uključujući karcinogene tvari, koji premašuju industrijske standarde. Studija NRDC-a otkrila je 1999. godine da su dvije marke kontaminirane ftalatima, od kojih je jedna premašila standarde za vodu iz slavine.

Znanstvenici su također upozorili da plastične boce mogu propuštati plastiku u vodu kada se čuvaju na vrućim ili toplijim temperaturama.

Voda iz slavine mora se svakodnevno pregledavati i sadrži tragove klora za ubijanje bakterija.

Mikroplastika je pronađena u 93% flaširane vode testirane u globalnoj studiji koju je provela neprofitna organizacija Orb Media 2018. godine.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.