Vladino izaslanstvo s Božinovićem i Trutom na nosaču Bushu: "Ovaj brod u Hrvatskoj nosi važnu poruku"

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut boravili su u sklopu Vladinog izaslanstva na nosaču zrakoplova USS George H.W. Bush (CVN 77) koji je od jučer usidren ispred splitske luke.  

- Nosač zrakoplova USS George H.W. Bush u Hrvatskoj nosi važnu poruku - da odlučno stanemo zajedno u obrani naših vrijednosti i naše demokracije protiv autokracija - kazao je pritom Davor Božinović.

Damir Trut je za Morski HR prokomentirao svoje dojmove:

- Događaj je bio poseban, moćno oružje, velika organizacija i partnerski i prijateljski odnos posade prema nama tj. prema RH. Vrlo pozitivno - ispričao je Trut.

Uz njih je u posjet nosaču stigao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, te splitski gradonačelnik Ivica Puljak, a domaćini su ih dočekali s tortom u obliku nosača, prekrivenog hrvatskom i američkom zastavom.

USS George H.W. Bush je do 28. listopada predvodio veliku NATO vojnu vježbu "Neptune Strike 2022". Vježba je uključivala preko 80 zrakoplova, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku.  U vježbi je s raketnom topovnjačom Dubrovnik sudjelovala i Hrvatska ratna mornarica.

Podsjetimo, ovo je drugi dolazak američkog nosača klase Nimitz na nuklearni pogon ispred splitske luke. U veljači je uplovio i nosač zrakoplova Harry S. Truman.

Boravak mornara i zrakoplovaca u Dalmaciji planiran je do utorka.

D.G.

Amerikanci s nosača zrakoplova prilikom uplovljavanja ispred splitske luke: “Kakav zadivljujući pogled!”
Nosač zrakoplova klase Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77), s ukrcanim osobljem Carrier Strike Group (CSG) 10, George H.W. Bush CSG stigao je ispred Splita u redoviti planirani posjet luci, priopćili su iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj. Posjet luci, navodi se u priopćenju…
Damir Trut za Morski TV: “Sustav civilne zaštite je podignut i funkcionira, a filtera za skloništa nema” | | Morski HR
U emisiji Morski TV, snimanoj u suradnji s RTL televizijom, gostovao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut. Jedna od tema je bila i aktualna sigurnosna situacija u