2 min. čitanja

Topovnjača "Dubrovnik" u NATO operaciji na Mediteranu

Topovnjača "Dubrovnik" u NATO operaciji na Mediteranu
Foto: NATO Maritime Command / Twitter

RTOP-42 „Dubrovnik“ ulazi u zadnji tjedan svog sudjelovanja u NATO operaciji „Sea Guardian“ na  Mediteranu. Planirani završetak angažmana je subota 05. studenog, a od utorka 25. listopada hrvatska raketna topovnjača ponovno je isplovila iz talijanske luke Catania prema području djelovanja na središnjem Mediteranu.

U pomorskoj operaciji „Sea Guardian“ (OSG) ovo je peta ovogodišnje patrola, poznata kao FOCOPS 22-5, i ujedno druga patrola u središnjem Mediteranu. Zapovjedni brod je turska fregata TCG Salihreis (F-246), dok sliku iz zraka osigurava portugalski patrolni zrakoplov. Skupinu još čine i partneri iz Italije, Njemačke, Grčke, Portugala, Turske i SAD, s podmornicama, patrolnim zrakoplovima i zračnim jedinicama za rano upozoravanje, piše Obris.

Foto: NATO Maritime Command / Twitter

Planirano je da tijekom ove trotjedne operacije TCG Salihreis posjeti Tunis kako bi produbio partnerske odnose s tuniškom Mornaricom, te proveo vježbu s ciljem razvoja interoperabilnosti. Do sada je RTOP-42 „Dubrovnik“ dva puta imao ulogu zapovjednog broda svoje patrolne skupine, a zadnji put 2020. godine. Pred sam početak ovogodišnjeg angažmana u operaciji „Sea Guardian“, raketna topovnjača „Dubrovnik“ nakratko je sudjelovala u velikoj NATO aktivnosti „Neptune Strike 2022 2“ (NEST 22 2), predvođenom Udarnom grupom nosača George H.W.Bush (GHWBCSG). Ova se vježba provodi u Jadranskom moru, a po sutrašnjem njenom završetku nosač USS „George H.W. Bush“ (CVN-77) zaputit će se prema Splitu radi popune zaliha i odmora.

Dok Ministarstvo obrane traži od Vlade dozvolu za uplovljavanje ovog američkog nosača aviona, istodobno ne objavljuje niti riječi o aktivnostima vlastite raketne topovnjače. Zato je tu ponovno NATO zapovjedništvo Pomorskih snaga (MARCOM) koje na svojoj web-stranici redovito izvještava o aktivnostima u operaciji „Sea Guardian“ i skupine FOCOPS 22-5, popraćenima atraktivnim fotografijama.

Lidija Knežević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.