4 min. čitanja

Damir Trut za Morski TV: “Sustav civilne zaštite je podignut i funkcionira, a filtera za skloništa nema”

Damir Trut za Morski TV: “Sustav civilne zaštite je podignut i funkcionira, a filtera za skloništa nema”
Foto: Morski TV

U emisiji Morski TV, snimanoj u suradnji s RTL televizijom, gostovao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut. Jedna od tema je bila i aktualna sigurnosna situacija u Europi zbog ruske agresije na Hrvatsku.

Ravnatelj civilne zaštite naglasio je da je vrijeme pandemije podiglo razinu djelovanja sustava Civilne zaštite na razini države čak više, nego što je bila i za vrijeme Domovinskog rata. Kaže da smo spremni za izbjeglički val, ali i da je odgovornost za skloništa na jedinicama lokalne samouprave i suvlasnicima zgrada.

Zagreb ima nešto više od tisuću atomskih skloništa, a imaju ih i drugi gradovi diljem zemlje. No kako je to danas sve organizirano? Jeste li na ovu temu imali razgovore s premijerom Plenkovićem i s predstavnicima lokalne zajednice – kako smo mi spremni za takve situacije?

– Odgovorit ću vam na pitanje, ali dat ću vam uvod kroz koronu koja je dvije godine aktualna. Ona je podigla sustav na taj način da je njih 570 u sustavu aktivno, znači svi lokalni, regionalni i nacionalni stožer funkcioniraju. Svi su bili podignuti, negdje oko 18 tisuća pripadnika iz sustava Civilne zaštite je jednom trenutku bilo aktivno, znači u svakodnevnom radnom tretmanu. To hoće reći da je sustav podignut, sustav funkcionira  u najvećem smislu. Ni u vrijeme Domovinskog rata u RH nije cijela država bila obuhvaćena, jer se negdje ratovalo, a negdje normalno živjelo. U koroni smo imali pokrivenu cijelu Hrvatsku pod jednom izvanrednom situacijom u epidemiji i pod organizacijom Civilne zaštite koja je vodila cijele aktivnosti, bila je potpora zdravstvenom sustavu, kako bi mogao funkcionirati i opstati. To se ne bi moglo napraviti da nije bilo planova, niti bi se moglo napraviti da nije bilo suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom ili da nije bilo edukacije. Sve smo to radili proteklih godina i pokazali smo i dokazali da sustav funkcionira, odgovara Damir Trut.

Hrvatska je spremna za izbjeglički val

– Planovi postoje i za prihvat i zbrinjavanje izbjeglica, ali kako je to s razine EU, ali i naše Vlade podignuto na najvišu razinu, očekuje se velik broj izbjeglica, koji su u već i krenuli – nekih 800-900 tisuća je već ušlo u EU, poglavito u ove zemlje koje graniče s Ukrajinom. U buduće vrijeme očekuje se i više izbjeglica, ovisno kako će se ratna situacija i bestijalni napadi ruske armije koji se tamo događaju, odvijati.

Vlada je donijela nekoliko odluka o organizaciji aktivnosti, što se tiče prihvata i zbrinjavanja ukrajinskih izbjeglica. Donijela je odluku i o jednoj radnoj, koordinativnoj međuresorskoj skupini koju sačinjava više ministarstava i tijela, a vodi je Ministarstvo unutarnjih poslova, koja priprema i pripremat će dodatne kapacitete, ovisno o potrebama i veličini tog izbjegličkog vala. Velike su brojke u igri, koje procjenjuju UN i međunarodne organizacije, pa očekujemo da će velik broj doći u Hrvatsku. Mi radimo sve što možemo da ih prihvatimo, zbrinemo, da im damo sve da se osjećaju ugodno – kaže Trut.

Građane sigurno zanima u kakvom su stanju naša atomska skloništa i gdje mogu pronaći uputstva kako se ponašati u kriznoj situaciji, odnosno gdje se educirati, a da ne bude panike?

– Skloništa su jedno od interesantnih pitanja. Ona su rađena još u onom prošlom vremenu hladnoratovskog odnosa istoka i zapada. Tu se bivša država, pa tako i Hrvatska koja je bila u njenom sastavu, pripremala i gradila ta atomska skloništa. Zadnjih 30-ak godina, Hrvatska ne gradi atomska skloništa, imamo samo ove starije, koji su zakonom predani na upravljanje lokalnoj samoupravi i suvlasnicima zgrada. Oni su ih dužni uređivati i opremati – pojašnjava.

“Ne znam gdje se mogu nabaviti filteri zraka za skloništa, nismo se time bavili”

Ali imaju li oni sad neku obavezu u ovoj situaciji; je li im dano do znanja da u skloništima primjerice izmjene stare filtere zraka i učine skloništa dostupnima građanima? Kako to funkcionira uopće?

– U ovom trenutku vam na ovo pitanje nemam potpunu informaciju, s obzirom da je to, kako sam rekao, obaveza lokalne samouprave i suvlasnika. Ono što vidimo prema informacijama koje dobivamo iz medija, a nešto i iz službenih kanala, određena se skloništa provjetravaju i čiste. Što se tiče filtera, bojim se da će tu biti veći problem, mislim da su i zastarjeli, nisu se dugo mijenjali, a i ne znam kakva je situacija oko proizvodnje novih, gdje to proizvodi i gdje se to može nabaviti – nismo se time bavili – odgovara Trut i dodaje:

– Bitno je naglasiti da su ta skloništa građena za ratne napade, za atomske udare, rakete, bombe nuklearne, itd., što niti znanstvenici, a ni vojni analitičari ne misle da bi se to moglo dogoditi.

Pa nije nitko mislio da će se dogoditi ni ovaj obim napada na Ukrajinu, pa evo slušamo i neke prijetnje. Čisto da budemo spremni, građani trebaju znati.

– Prijetnje su u smislu odvraćanja. Atomsko oružje je rađeno i sve zemlje koje ga imaju, imaju ga radi odvraćanja onih drugih, da ne bi njih napali. Jer ako krene atomski napad, onda je to na neki način kraj. Kad krenu jedni, onda će i drugi i to je scenarij o kojem nitko ne želi razmišljati. Mislim da i onim najmračnijim umovima ne pada takvo nešto na pamet – kazao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, Damir Trut.

Cijelu emisiju, posvećenu osnivanju specijalnih ronilačkih postrojbi koje će djelovati pri Ministarstvu unutarnjih poslova, za poslove traganja i spašavanja, pogledajte u nedjelju, 6. ožujka, u 19 sati na stranicama portala Morski HR.

Morski TV

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Predstavljena novoformirana specijalistička ronilačka skupina modula za spašavanje na vodi DIP CZ
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.