3 min. čitanja

Amerikanci s nosača zrakoplova prilikom uplovljavanja ispred splitske luke: "Kakav zadivljujući pogled!"

Amerikanci s nosača zrakoplova prilikom uplovljavanja ispred splitske luke: "Kakav zadivljujući pogled!"
Foto: USS George H.W. Bush / Twitter

Nosač zrakoplova klase Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77), s ukrcanim osobljem Carrier Strike Group (CSG) 10, George H.W. Bush CSG stigao je ispred Splita u redoviti planirani posjet luci, priopćili su iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.

Posjet luci, navodi se u priopćenju pristiglom iz Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, pruža priliku za jačanje američko-hrvatskog partnerstva dok dvije nacije rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Europu te omogućuju mornarima s broda George H.W.Bush CSG priliku da dožive hrvatsku kulturu.

Foto: USS George H.W. Bush / Twitter

- Naša sposobnost da odvratimo agresiju i obranimo savez je jača kada radimo s našim saveznicima i partnerima poput Hrvatske - rekao je kontraadmiral Dennis Velez, zapovjednik broda George H.W.Bush CSG.

"Naši mornari su radili na kulturnoj razmjeni s hrvatskim mornarima i ljudima tijekom našeg raspoređivanja. Nedavno je USS Leyte Gulf (CG 55) isplovio s hrvatskim raketnim brodom Dubrovnik (RTOP-42) tijekom NATO-ve aktivnosti motrenja Neptune Strike 22.2. No, ono što je najvažnije, hrvatska Vlada je osigurala sigurnost za naše brojne avijatičare i zrakoplove na početku raspoređivanja, kada su se morali preusmjeriti zbog vremenskih prilika. To govori o hrvatskom duhu i imperativu odnosa u našoj kolektivnoj obrani", navodi se u priopćenju.

- Kakav zadivljujući pogled - napisala je posada broda na Twitter kanalu ovog supernosača, objavljujući prve dojmove s nekoliko fotografija, prilikom uplovljavanja u Brački kanal.

- Spremni smo istražiti ovu prekrasnu zemlju i dodatno ojačati partnerstvo kojeg dijele naše dvije zemlje - dodali su.

Podsjetimo, riječ je o nosaču zrakoplova na nuklearni pogon koji se zbog svoje dužine od 333 metra smatra jednim od najvećih ratnih brodova na svijetu.

Na brodu službene oznake "CVN-77" nalazi se oko 85 zrakoplova, među kojima su najnapredniji palubni lovci F-35C Lightning II i F/A-18E/F Super Hornet, taktički avioni ranog upozorenja za sve vremenske uvjete E-2D Advanced Hawkeye, mornarički jurišnici za protuelektroničku borbu EA-18G Growler te višenamjenski helikopteri MH-60R/S, zapravo mornarička inačica poznatog Black Hawka. Tu su i brojni tipovi bespilotnih letjelica, među kojima je i X-47B.

Foto: USS George H.W. Bush / Twitter

USS George H.W. Bush je do 28. listopada predvodio veliku NATO vojnu vježbu "Neptune Strike 2022". Vježba je uključivala preko 80 zrakoplova, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku.  U vježbi je s raketnom topovnjačom Dubrovnik sudjelovala i Hrvatska ratna mornarica.

Podsjetimo, ovo je drugi dolazak američkog nosača klase Nimitz na nuklearni pogon ispred splitske luke. U veljači je uplovio i nosač zrakoplova Harry S. Truman.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Američki nosač zrakoplova USS George H.W. Bush stigao ispred Splita
Pred luku Split uplovio je američki nosač zrakoplova USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon. U Bračkom kanalu usidrio se jedan od najmlađih američkih nosača zrakoplova i jedan od najvećih ratnih brodova na svijetu. Hrvatska je vlada na sjednici od 27. listopada dala odobrenje za n…


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.