1 min. čitanja

Vjetar i sunce zadovoljili su 77% rasta globalne potražnje za električnom energijom

Vjetar i sunce zadovoljili su 77% rasta globalne potražnje za električnom energijom
Foto: Pixabay/Ilustracija

Rast globalne potražnje za električnom energijom u potpunosti je zadovoljen obnovljivom energijom u prvoj polovici 2022., čime je zaustavljen porast korištenja fosilnih goriva.

Globalna potražnja za električnom energijom porasla je 3% u prvoj polovici 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine; to je bilo u skladu s povijesnim prosjekom.

Vjetar i sunce zadovoljili su 77% ovog rasta potražnje, a hidroelektrane su više nego zadovoljile ostatak.

U Kini je porast proizvodnje vjetra i sunca zadovoljio 92% porasta potražnje za električnom energijom; u SAD-u je iznosio 81%, dok je u Indiji bio 23%.

Budući da je rast obnovljivih izvora energije zadovoljio sav rast potražnje, proizvodnja fosilnih goriva bila je gotovo nepromijenjena. Ugljen je pao za 1%, a plin za 0,05%; oni su kompenzirani blagim porastom nafte. Posljedično, globalne emisije CO2 u energetskom sektoru ostale su nepromijenjene, unatoč porastu potražnje za električnom energijom.

Rast proizvodnje energije vjetra i sunca u prvoj polovici 2022. spriječio je povećanje fosilne proizvodnje od 4%. Time je izbjegnuto 40 milijardi dolara troškova goriva i značajna količina CO2 emisija.

Bližimo se točki preokreta, gdje će čista električna energija – predvođena vjetrom i suncem – zadovoljiti sav budući rast potražnje za električnom energijom, a time i vrhunce proizvodnje energije iz fosilnih goriva, piše portal Klimatske promjene.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.