4 min. čitanja

VISOKI ZIDOVI SVE DO MORA! Od kuće i apartmana na Cresu napravili neprobojan dvorac

VISOKI ZIDOVI SVE DO MORA! Od kuće i apartmana na Cresu napravili neprobojan dvorac
Foto: Čitateljica

CRES - S otoka Cresa nam stiže snimka idilične kućice u samom gradu Cresu, točnije na Jadranskoj obali s kućnim brojem 16, gdje su gazda ili gazzdarica ispred kuće i dvorišta sazidali bedem koji njih i njihove goste štite od nemilih prolaznika, te ostalih građana, odnosno pravih suvlasnika terena kojeg su okupirali.

"SAO Krajina u Cresu", jedan je od komentara na društvenim mrežama ogorčenih građana koji ne smiju proći pomorskim dobrom na lokacijama poput ove. Odnosno možete, ako ćete zaplivati tih 15 metara obale.

- Kako je moguće da u Hrvatskoj privatna kuća sa svojim dvorištem zauzme plažu i pomorsko dobro, koje bi, kao trebalo biti javno, i ne dozvoliti vezanje gomonija i izlaz na ulicu sa plaže? Baba sa ponestre viče, nakon što je ljubazno zamolimo za prolaz: "NE MOŽE?!" Pa kako to?  Na Cresu, Jadranska Obala 16. Nakon toga idem ulicom, sve puno kapelica i raspela, pobožnost i kršćanstvo na N-tu. Svi smo braća, podijelimo koricu kruha sa svima - poručuje čitateljica.

Lučki kapetan: "Ne namjeravam izlaziti na teren"

Nazvali smo tamošnjeg Lučkog kapetana Jordana Veškovića, koji nam je odgovorio:

- Pa tu kuću je napravila Austro-ugarska. Nije ona tu od jučer i znate li koliko je još takvih u Cresu? - odgovara nam. A na komentar da nismo više u Austro-ugarskoj i da je na snazi novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji vrlo precizno i nedvojbeno ovo više ne tolerira, odgovara:

-  Imate hidrograđevinskog inspektora, neka vam on odgovori zašto se to ne ruši - kazao nam je lučki kapetan. Na pitanje hoće li izići na teren i građanima, prema  Zakonu omogućiti slobodan prolaz općim dobrom, kategorički odgovara:

- Neću dolaziti, ni govora!

I doista, dok je lijevo i desno od ove čestice na pomorskom dobru upisana Republika Hrvatska, na ovoj čestici 3971/1 stoji privatni vlasnik. To je, podsjetimo, prema novom Zakonu o pomorskom dobru nemoguće, jer je prema članku 5., stavku 1. Pomorsko dobro izvan pravnog prometa i na njemu se ne može steći pravo vlasništva niti druga stvarna prava po bilo kojoj osnovi! Drugim riječima, vlasnik ovog objekta je DUŽAN omogućiti svima slobodan prolaz na pojasu općeg pomorskog dobra, a institucijama da štite Zakon!

Foto: Uređena zemlja

Ministarstvo i Novi Zakon: "Dosadašnji vlasnici će se izvlastiti, zidovi rušiti, Zakon će se morati provoditi!"

Iz Ministarstva mora neslužbeno doznajemo da se upravo ovih dana radi na Nacrtu pravilnika o sadržaju plana upravljanja pomorskim dobrom koji bi trebao riješiti ovakve dileme.  

Doznajemo i da je u takvoj situaciji, ako se može dokazati da je netko vlasnik čestice u moru, koja je nekad davno upisana kao vlasništvo, ovo doista moguće. No kako novi Zakon više ne priznaje vlasništvo u moru, niti, prema članku 6., stavku 3. najmanje šest metara od crte srednjih viših visokih voda, svi će se dasadašnji vlasnici izvlastiti, a na takvim mjestima će se rušiti ovakvi zidovi, te izgraditi javna šetnica. Sve je ovo, naravno i pitanje prostornog plana i plana upravljanja gradova i općina koji MORAJU utvrditi granicu pomorskog dobra.  

Nakon toga, prema članku 220. istog Zakona pomorsko dobro će se upisati zemljišne knjige kao pomorsko dobro, a upisanim vlasnicima pripada pravo na naknadu kao da je provedeno izvlaštenje pod uvjetima iz članka 10. stavka 5. ovoga Zakona.

Dok novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama ne prestane biti mrtvo slovo na papiru i krene se realizirati bagerima, prisilnom naplatom rigoroznih kazni, izvlaštenjem stečene i oduzimanjem protupravno stečene imovine, izvlačit ćemo slučaj po slučaj iz bilo kojeg sela, otoka, grada, uvale ili pak kakve zabiti i objavljivati ih javno. Jedino ćemo tako uz pomoć vas građana, biti javni sustav koji će pritiskom i edukacijom prisiljavati jedne da poštuju zakon, a druge da ga napokon krenu provoditi!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Ilegalna ograda u Dućama priječi građanima prolaz plažom, odgovornima u lokalnoj vlasti novi Zakon za ovo predviđa ozbiljne novčane kazne!
Ilegalna ograda postavljena na plaži, protuzakonito priječi prolaz građana pomorskim dobrom u istočnom dijelu Duća na predjelu Duće - Dočine. I tako je, doznajemo, već desetljećima. - Već je nekoliko puta ova problematika objavljivana javno, ali nitko ne reagira - poručuje nam čitatelj.…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//