2 min. čitanja

Ilegalna ograda u Dućama priječi građanima prolaz plažom, odgovornima u lokalnoj vlasti novi Zakon za ovo predviđa ozbiljne novčane kazne!

Ilegalna ograda u Dućama priječi građanima prolaz plažom, odgovornima u lokalnoj vlasti novi Zakon za ovo predviđa ozbiljne novčane kazne!
Foto: Čitatelj

DUGI RAT - Ilegalna ograda postavljena na plaži, protuzakonito priječi prolaz građana pomorskim dobrom u istočnom dijelu Duća na predjelu Duće - Dočine.  I tako je, doznajemo, već desetljećima.

- Već je nekoliko puta ova problematika objavljivana javno, ali nitko ne reagira - poručuje nam čitatelj.

Nazvali smo komunalnog redara u Općini Dugi rat i pitali ga, zašto ogradu nije uklonio?

- Ako se ne varam, radi se o kampu Galeb. Ako je to ograda od kampa, ona je od grada Omiša. Ta ograda postoji od kad sam ja bio dite. Normalno da ne smije biti tu. Od ograde je sporan dio i tu se sudski sporimo s općinom Omiš, no to je definitivno njihova nadležnost - kaže nam komunalni redar Općine dugi rat Mario Mikas.  

Neslužbeno doznajemo i da je Općina Dugi Rat prije nekoliko godina tražila da se ta ograda ukloni, no ovo protuzakonito ruglo očito čeka da novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kazni odgovorne osobe u čijoj je nadležnošću i ovaj nered.

Komunalna redarka u Gradu Omišu nam je rekla da nije nadležna za davanje izjava oko posla kojeg bi trebala raditi, pa nas je uputila na pročelnika.

Posljednja dva dana u više navrata pokušali smo doći do pročelnika komunalnog odjela grada omiša Stipe Žuljević Mikasa, no do zaključenja ovog članka, nije nam se javio...

No tko god bio odgovoran, ovi u Dugom ratu, omiški pročelnik i njegov šef, gradonačelnik Omiša, javit će se sigurno ako ih država opali po džepu, što gradskom, što privatnom, kao odgovornoj osobi.

Naime, treba naglasiti da su prema novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama predviđene rigorozne kazne u iznosu od 6000,00 do 130.000,00 eura za pomorski prekršaj pravnih osoba koje bez pravne osnove propisane ovim Zakonom zaposjedaju pomorsko dobro na bilo koji način za sebe ili drugoga.

Članak 204. ovog Zakona predviđa čak i kažnjavanje odgovornih u lokalnoj upravi i samoupravi, pa su tako predviđene novčane kazne u iznosu od 1300,00 do 6000,00 eura ako:

Ne provode nadzor nad ovlaštenicima dozvola na pomorskom dobru radi osiguranja da pomorsko dobro koriste u opsegu i granicama utvrđenim u dozvoli na pomorskom dobru, ako ne održavaju red na pomorskom dobru u općoj upotrebi ili primjerice ako ne štite pravo na opću upotrebu pomorskog dobra i ne poduzimaju sve radnje radi sprječavanja nezakonitog postupanja, samovlasnog zauzeća, devastacije pomorskog dobra i nezakonitog nasipavanja!

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.