1 min. čitanja

Virtualna šetnja uz crkvu svetog Martina na Ivinju kod Tisnog

Virtualna šetnja uz crkvu svetog Martina na Ivinju kod Tisnog
Foto: Regionalni dnevnik

Murterska udruga Argonauta izradila je web-stranicu posvećenu arheološkom lokalitetu uz crkvu sv. Martina na Ivinju nedaleko od Tisnog. Njime se sada može virtualno prošetati. Iako se vrijedan lokalitet nalazi na prometno frekventnom mjestu, većina turista i posjetitelja i ne zna za njega. To će se sada, nadaju se u udruzi, promijeniti.

Jedan klik za virtualnu šetnju povijesnom riznicom, lokalitetom važnim i za nastanak Tisnog.

- Ako nije "online", ustvari kao i da ne postoji pa upravo iz tog razloga smo odlučili digitalizirati tišnjansku baštinu - za Regionalni dnevnik rekla je Nela Turčinov, voditeljica projekta "Od Argonaute za Tisno 2022.".

Saželi su na jednom mjestu baš sve što treba znati. Stišću lajk za povijest na dlanu Tišnjani svih generacija. Udžbenik im, kažu školarci, nije mrzak, ali zavičajnu povijest rado listaju i na Mreži.

Važno je istaknuti da se samo 1 posto učenika u Hrvatskoj ne koristi digitalnim tehnologijama u svakodnevnom životu. Ostalima su sveprisutne, pokazalo je nacionalno istraživanje.

- Često tako nešto istražujemo. Povijest i geografiju, nešto što me zanima - kazao je Lovro Špadina, učenik 6. razreda OŠ Vjekoslava Kaleba, Tisno.

A i u svom dvorištu imaju što vidjeti. Važno je ovo arheološko nalazište, nijemi svjedok nekoć vrlo burnog života.

- Ovdje je prije tih srednjovjekovnih stanovnika Ivinja bila i antička villa rustica i kasnije ranosrednjovjekovna crkva koja je pretpostavljala, naravno, da su tu bili stanovnici u 5., 6. i 7. stoljeću - rekao je Josip Ćuzela, povjesničar umjetnosti.

Pasionirani istraživači povijesti za tišnjanski vremeplov znaju. No, većina gostiju ovoga kraja ne. Afirmacija baštine cilj je ovakvih projekata.

- Važni su u razvoju kulturnog turizma u malim zajednicama da pokažemo ono što imamo, čuvamo lokalni identitet i povećavamo turističku ponudu - rekla je Ivona Jadrić, Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, Murter.

Prošlost treba čuvati  za budućnost i njihov je to moto ističu murterski aktivisti za Regionalni dnevnik.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.