3 min. čitanja

Virski kulinarski virtuoz dobio nagradu “Nasmiješeno sunce” za najboljeg zadarskog kuhara u 2021.

Virski kulinarski virtuoz dobio nagradu “Nasmiješeno sunce” za najboljeg zadarskog kuhara u 2021.
Foto: Kažimir Škrbić

ZADAR/VIR – Dario Kapović, virski kuhar sa zadarskom adresom dobitnik je najznačajnije zadarske turističke nagrade »Nasmiješeno sunce« za najboljeg kuhara u Zadru u 2021. godini. Kako kaže: “Kuhanje nije lagan posao, ali je važno da voliš ono što radiš – nakon napora i truda koji uložiš, prije ili kasnije moraju doći rezultati.

– Osjećaj je sjajan, lijepo je to priznanje. Drago mi je što je prepoznat trud koji ulažem u svoj posao i profesiju koju volim. Naravno, ponosna je i cijela kuharska ekipa s kojom radim u restoranu Bruschetta. Svima nam je drago – govori Dario Kapović, poznati i iskusni 46-godišnji virski kuhar sa zadarskom adresom kojemu je nedavno uručena nagrada Nasmiješeno sunce za najboljeg kuhara u Zadru u 2021. Riječ je o najvažnijoj turističkoj nagradi i svečanosti koju su krajem prosinca u dvorištu Palače Cedulin organizirali  Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra u suradnji s HGK Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Udruženjem obrtnika Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja.

Zadarsko Nasmiješeno sunce dodjeljuje se već 19. godinu uzastopno s ciljem dodatnog motiviranja za pružanje što kvalitetnijih usluga u turizmu, poticanje međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluga te na kraju za samo destinacijsko prezentiranje Zadra. Tako se ova tradicionalna nagrada na kraju svake godine daje najboljim djelatnicima u turizmu u protekloj sezoni, a Kapović ju je dobio kao najbolji kuhar u 2021. Prije njega tu su nagradu još dobivali najbolji i najpoznatiji zadarski kuhari poput Josipa Vrsaljka, Saše Begana, Dalibora Pavlovića i Olivere Milin, dok su ovogodišnji laureati, pored Kapovića, restoran 4 kantuna u kategoriji najboljeg zadarskog restorana, caffe bar Marex u kategoriji najboljeg kafića, konoba Tovar u kategoriji najbolje konobe, potom Maja Biloglav za najbolji novi suvenir (Souvenir to go), Ivica Škriljevečki kao najbolji turistički vodič, Ante Butić kao najbolji konobar i drugi. Kapović je ujedno, uz čistača zadarske Čistoće Nela Kapovića te bračnog para Bašić, Lea i Jagode – koji su Nasmiješeno sunce dobili u kategoriji novog suvenira za pisaći pribor od maslinovog drva – treći Viranin s Nasmiješenim suncem. Kuhar Kapović ima razloga za osmijeh.

Foto: Kažimir Škrbić

– Važno je da voliš ono što radiš, jer nakon napora i truda koji uložiš, prije ili kasnije moraju doći rezultati. Kuhanje nije baš lagan posao kako to nekad izgleda na televizijskim emisijama koje su scenaristički unaprijed dogovorene. U stvarnosti je kuhanje fizički zahtjevan i težak posao, kao što u našem profesionalnom poslu postoji faktor iznenađenja. Nikad ne znaš hoćeš li kuhati 100, 200 ili 300 obroka dnevno, što znači da moraš znati poslužiti velik broj ljudi s kvalitetno pripremljenim obrocima. Sve to mora biti na nivou, odnosno mora postojati standard kvalitete. No kuhanje je istovremeno vrlo kreativan posao, a to je razlog zašto volim ovaj posao – naglašava Kapović koji je nakon završene ugostiteljske škole sedam godina radio kao kuhar na brodovima. Potom je nakon povratka u Zadar radio u Falkensteineru, pa u poznatom zadarskom restoranu Kornat i sada više od pet godina u Bruschetti, jednom od najpopularnijih i od gostiju najbolje ocijenjenih zadarskih restorana. Kapović je sudjelovao na brojnim gastro i turističkim prezentacijama otoka Vira u Zagrebu, Osijeku, Ljubljani, Beogradu i gastro spektaklu u zadarskom Arsenalu, kada je tradicionalnu dalmatinsku i mediteransku kuhinju prezentirao na moderan način. S istom je idejom sudjelovao u edukaciji kuhara virskog restorana Kotarina i kreiranju nove restoranske ponude, kao i na prvoj virskoj gastronomskoj manifestaciji Gastro & Wine Festival Vir održanoj krajem rujna 2019. na rodnom otoku. Kapović se istaknuo također početkom 2021. kada je nakon razornog potresa u Petrinji, Glini i Sisku u improviziranoj šatorskoj kuhinji s kolegama iz Bruschette kuhao za unesrećene u potresu, volontere i sve druge koji su tih dana pomagali stanovništvu Banije.

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.