3 min. čitanja

VIDEO Zbog nasipavanja plaže pokraj poznatog hotela na teren pozvana inspekcija

VIDEO Zbog nasipavanja plaže pokraj poznatog hotela na teren pozvana inspekcija
Foto: Čitatelj

RAB – Nekad prekrasna šljunčana plaža u uvali Padova I u Banjolu na otoku Rabu od idućeg ljeta izgledati će potpuno drugačije. U tijeku je nasipavanje plaže kamenjem i zemljom što je kod lokalnog stanovništva izazvalo opravdanu sumnju da se sve radi mimo zakona i propisa na štetu pomorskog dobra.

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama je kristalno jasan – sve što se obavlja na uskom obalnom pojasu koje ulazi u sustav pomorskog dobra ne smije ići na štetu okoliša, a svako nasipavanje iskopa i sličnih materijala u more ili na obalu dopušteno je samo u iznimnim slučajevima uz odobrenje nadleženih tijela, kao što su lučka kapetanija, tijela lokalne samouprave ili ministar zaštite okoliša.

Foto: Čitatelj

Kristalno je jasno da na svakom gradilištu na vidljivom mjestu jasno mora biti naznačeno o kakvim radovima je riječ, tko je investitor, izvođač i tko je dao dozvolu za građevinske radove. No čini se da to nije slučaj i na otoku Rabu, točnije u uvali Padova u Banjolu gdje je u tijeku nasipavanje plaže kamenjem i većom količinom zemlje.

Na adresu naše redakcije stigle su fotografije i videosnimke koje potvrđuju te navode, a lokalno stanovništvo uvjereno je kako netko opet lovi u mutnom.

Foto: Čitatelj

Mutno je i more uz nekad prelijepu šljunčanu plažu na kojoj se, prema nalogu Grada Raba i uz financiranje Valamar/Imperial hotela, izvode radovi za koje je upitno jesu li u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama. Zanimljiv je i tajming početka radova u spomenutoj uvali.

Foto: Grafika radova na plaži Padova I/Čitatelj

–  Prekjučer popodne 27.12.2021., dan uoči izglasavanja proračuna u kojem je sadržano spomenuto financiranje od 2 350 000 kuna od strane Valamar/Imperial hotela na teren izlaze bageri i veliki kamioni koji počinju nasipavati uvalu kamenom s vrlo visokim udjelom zemlje – požalio nam se čitatelj upozorivši da gradilište nije niti osigurano.

– Gradilište nije propisno ograđeno, niti su provedeni postupci osiguranja iz kojih bi se vidjelo o kojem se projektu radi, dozvolama, tko je investitor, izvođač i sl. O svemu su obaviještene službe i ministarstva čija se reakcija očekuje. Postoji opravdana sumnja da se radovi vrše mimo zakona, osim što izričito krše Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama čl. 88. – napomenuo nam je čitatelj koji je želio ostati anoniman.

Foto: Čitatelj

Kako bi ispitali o čemu je točno riječ, kontaktirali smo Grad Rab – ured gradonačelnika, upravni odjel za zaštitu okoliša te upravni odjel za prostorno uređenje. U uredu gradonačelnika nam je rečeno da su zaprimili naš upit te da će nam odgovoriti u najkraćem mogućem roku. Kada to učine objavit ćemo i njihov odgovor.

U međuvremenu teško se oteti dojmu da nasipavanje nekad rajske uvale nema nekog smisla. Jesu li mještani pretjerali u sumnjama ili na otoku Rabu ima onih koji opasno love u mutnom, doznat ćemo uskoro.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.