2 min. čitanja

VIDEO Zaplijenjena ruska megajahta stigla u San Diego

VIDEO Zaplijenjena ruska megajahta stigla u San Diego
Foto: Webcam/Twitter

SAN DIEGO – Luksuzna 325 milijuna dolara vrijedna megajahta Amadea, koja je u navodnom vlasništvu ruskog oligarha Suleimana Kerimova, stigla je u luku u San Diego. FBI-evi agenti preuzeli su je ubrzo nakon što je Vrhovni sud otočne države Fidži, gdje je jahta stigla sredinom travnja, odobrio konfiskaciju skupocjenog plovila nakon čega su je Amerikanci preuzeli i s njome otplovili u SAD.

Jahta je prešla put dug 8 tisuća kilometara i trenutačno je usidrena na prometnom ro/ro terminalu u National Cityju, južno od pomorske baze San Diego. Amadea je stotinjak metara duga motorna jahta, koja je 2016. godine izgrađena u Njemačkoj. Američke vlasti bacile su oko na nju nakon ruske invazije na Ukrajinu, tvrdeći da je njezin stvarni vlasnik sankcionirani ruski oligarh Suleiman Kerimov, milijarder povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kad je Amadea sredinom travnja ušla u vode Fidžija, Sjedinjene države podnijele su tamošnjem sudu zahtjev za njezinom zapljenom te su na Fidži poslali FBI-eve agente da je preuzmu. Iako je tvrtka koja je upravljala jahtom tvrdila da je njezin stvarni vlasnik drugi ruski poduzetnik koji nema veze s Putinom, Amerikanci nisu odustajali pa je počela pravna bitka po sudovima Fidžija. Početkom lipnja Vrhovni sud Fidžija donio je konačnu presudu kojom je skrbništvo nad brodom prepustio američkoj vladi.

Jahta je s novom posadom i pod američkom zastavom zaplovila preko Pacifika put Havaja, odakle je doplovila u San Diego 27. lipnja.

– Ova zapljena jahte poruka je svim korumpiranim ruskim oligarsima da se ne mogu sakriti, čak ni u najudaljenijem dijelu svijeta. Upotrijebit ćemo sva sredstva za provedbu sankcija uvedenih kao odgovor na ničim izazvan i neopravdani rat Rusije u Ukrajini – rekla je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa O. Monaco.

Amerikanci planiraju prodati jahtu, a što će s novcem još nije sasvim jasno. Priča se da će novac biti doniran Ukrajini za borbu protiv ruske invazije. Inače trakavica oko oduzimanja Amadee trajala je više od mjesec dana, a javnost je cijelo vrijeme sve budno pratila. Akcija je dio projekta KleptoCapture, zajedničke operacije više američkih agencija za pronalaženje i zapljenu imovine desetaka ruskih milijardera koji su povezani s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.