1 min. čitanja

Ministar obrane Fidžija: “Klimatske promjene su veća prijetnja od rata”

Ministar obrane Fidžija: “Klimatske promjene su veća prijetnja od rata”
Foto: Pixabay/Ilustracija

U Singapuru se održava azijski sigurnosni summit, u čijem su fokusu napeti odnosi između Kine i SAD-a te rat u Ukrajini. Dok veliki svjetski igrači još uvijek trče za profitom ne mareći previše za to koliko planet još može izdržati ljudsku pohlepu, neki sudionici summita upozorili su na realnu, stvarnu i sve žešću prijetnju o kojoj ovisi opstanak čovječanstva.

Ministar obrane otočne države Fidži upozorio je sudionike summita da su klimatske promjene veća prijetnja Pacifiku od vojnih napetosti.

– Mitraljezi, borbeni avioni…..nisu naša primarna sigurnosna briga. Najveća prijetnja našem postojanju su klimatske promjene – naglasio je ministar  Inia Seruiratu rekavši kako su razorne ciklone u više navrata pogodili Fidži i druge zemlje Pacifika koje leže na niskim nadmorskim visinama.

– To prijeti samim našim nadama i snovima o prosperitetu. Razorne klimatske promjene su izazvane ljudskim djelovanjem – istaknuo je.

Poplave na Fidžiju uzrokovane tropskim ciklonima posljednjih su godina raselile tisuće ljudi i izazvale gospodarski kolaps. Zbog toga su pacifičke države pozvale napredne industrijalizirane zemlje da učine više u borbi protiv klimatskih promjena. No sudeći prema dosadašnjim molbama malih država, one velike nisu puno učinile na tome da smanje negativan pritisak fosilnih goriva na naš planet koji je za oko 1,2 stupnja Celzijevih topliji nego što je bio u 19. stoljeću.

Velikim igračima i dalje su bitni samo novac i moć s ciljem preuzimanja vodeće gospodarsko-strateške pozicije na svijetu. Pa tako u fokusu navedenog summita, unatoč vapajima otočnih država, nisu klimatske promjene već strateški interesi u azijsko-pacifičkoj regiji između SAD i Kine. Kina je još u travnju potpisala sigurnosni pakt sa Solomonskim otocima, što je izazvalo zabrinutost u Australiji, Novom Zelandu i SAD-u. Detalji o tome nisu objavljeni.

Osim Solomona, pacifičke otočne države do sada nisu postigle konsenzus o kineskom prijedlogu novog regionalnog trgovinskog i sigurnosnog pakta.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.