1 min. čitanja

SAD PREUZEO RUSKU JAHTU Američke vlasti otplovile s Fidžija na ruskoj megajahti Amadea

SAD PREUZEO RUSKU JAHTU Američke vlasti otplovile s Fidžija na ruskoj megajahti Amadea
Foto: Fiji Police Media/Twitter

Nakon nekoliko tjedana pravnih prepirki, američke vlasti napokon su se dokopale ruske megajahte Amadee, na koju su izvjesili američku zastavu, promijenili su joj posadu te njome isplovili iz luke Lautoki na Fidžiju.

Američke vlasti pobijedile su u pravnoj bitci koja se vodila više tjedana po sudovima otočne države Fidži, oko luksuzne motorne jahte Amadee, koja je sredinom travnja stigla na Fidži kako bi izbjegla zapljenu. No američke vlasti su odmah nakon njezinog uplovljavanja u luku Lautoki podnijele lokalnim sudovima zahtjev za njezinom zapljenom te su na Fidži poslali i agente FBI-a kako bi izvršili ovrhu.

Iako je kompanija koja upravlja tvrtkom cijelo vrijeme to opovrgavala, američke vlasti tvrdile su da je stvarni vlasnik jahte sankcionirani ruski oligarh Suleiman Kerimov, milijarder blizak Vladimiru Putinu. Natezanje po sudovima trajalo je više od mjesec dana da bi Vrhovni sud Fidžija jučer donio konačnu odluku kojom prepušta jahtu američkoj vladi.

– Sud je prihvatio valjanost američkog naloga i složio se da se o pitanjima u vezi s pranjem novca i vlasništvom treba odlučivati ​​na sudu izvorne nadležnosti, u ovom slučaju Okružnom sudu SAD-a u Kolumbiji. Amadea je predana američkim vlastima i sada će napustiti Fidži – rekao je Christopher Pryde, javni tužitelj Fidžija.

Što će SAD napraviti s jahtom, zasad nije poznato. Bidenova administracija predložila je zakonodavni paket koji bi vladi omogućio oduzimanje imovine i ubrzanu prodaju sankcionirane ruske imovine, a sredstva od prodaje upotrijebila bi se za plaćanje ratnih troškova.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.