2 min. čitanja

VIDEO Zadarski fotograf snimio prekrasan prirodni morski fenomen kod Velebita

VIDEO Zadarski fotograf snimio prekrasan prirodni morski fenomen kod Velebita
Foto: Aleksandar Gospić

Vrulje su podmorski izvori u kojima izbija slatka voda iz podzemlja susjednoga kopna; nalaze se u blizini istočne jadranske obale i otoka. Jednu takvu snimio je zadarski fotograf, Aleksandar Gospić.

- Na kraju ove lijepe subote ispod Velebita, s pogledom ne na gejzir već na Zečicu, jednu od mnogobrojnih vrulja u moru Velebitskog kanala, koja nakon obilnih kiša u posljednje vrijeme 'ključa', a silina vodenog stupca se podiže pola metra, pa i više, iznad površine mora - komentirao je Gospić ove kadrove.

Vrulje su najčešće skrivene u modrim dubinama Jadrana pored često nedostupnih obala, ali ponekad ih prepoznajemo po drukčijoj teksturi morske površine koja je neovisna o uobičajenome mreškanju ili valovima.

Nastaju pod utjecajem hidrostatskoga tlaka u podzemnim krškim kanalima, koji završavaju ispod morskoga dna. Vrulje su se formirale kao izvori, tipično speleološki objekti jamskog tipa, prije i za vrijeme posljednjeg ledenog doba. Postglacijalni porast mora dovodi ih ispod morske površine, no hidrostatički tlak vode u krškom sustavu je dovoljan da osigura istjecanje svježe vode u more i spriječi ulazak mora u sustav.

Iskorištavaju se i za opskrbu stanovništva pitkom vodom u obalnom pojasu na kopnu i na otocima.

Povremene su vrulje iz kojih voda izvire samo u razdobljima s dovoljno padalina, dok u razdoblju suše prestaje istjecati. Takve vrulje tipične su za jadranske otoke i za poluotok Pelješac, ali se javljaju i uz niske dijelove obale. U periodima suše obično kroz njih u periferni dio sustava prodire morska voda.

U tzv. stalnim vruljama vodeni tlak je uvijek dovoljan da osigura stalno istjecanje svježe vode u more. Najčešće se nalaze na obali, iako ih nekoliko manjih ima i pored većih otoka, npr Cresa. Te su vrulje spojene na krški sustav čije su rezerve vode dovoljno velike, ili je slivno područje dovoljno prostrano da i tijekom dugotrajne suše ima dovoljan priljev vode. Najviše stalnih vrulja ima u podnožju velikih planina – Učke, Velebita, Biokova i u Konavlima. Najpoznatije su vrulje u zaljevu Velike vrulje (krajnji sjeverozapadni dio Makarskoga primorja)

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ronioci zavirili i pokazali kako izgledaju vrulje | | Morski HR
Bonaca je, more se ljeska pod zubatim suncem u Kvarnerskom zaljevu, a ispred Ike more kao da ključa. Igraju se tu morska i slatka voda. Fenomen je to poznat pod nazivom vrulja, nekadašnji krški
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.