2 min. čitanja

Ronioci zavirili i pokazali kako izgledaju vrulje

Ronioci zavirili i pokazali kako izgledaju vrulje
Foto: Vedran Dorušić / Screenshot

IKA – Bonaca je, more se ljeska pod zubatim suncem u Kvarnerskom zaljevu, a ispred Ike more kao da ključa. Igraju se tu morska i slatka voda. Fenomen je to poznat pod nazivom vrulja, nekadašnji krški izvor potopljen tijekom podizanja razine mora nakon posljednjeg ledenog doba. Upravo područje šetnice Lungomare, sve do Brseča, obiluje vruljama. No u Ikarskom zaljevu ima ih čak devet.

Veće vrulje dolaze iz veće daljine, čak iz Alpa, objašnjava Rajko Ukić, mještanin i istraživač vrulja. Vrulja u Iki, kaže, dolazi iz naselja Brkini, Podgrada u Sloveniji, piše HRT.

– One su ustvari topljenje snijega na dijelu od kud Alpe dolaze. Vrulja je onako, sijaset mjehurića koja pliva, ribe se vrte oko toga i to je dosta zanimljivo, dodaje.

Ronioc Dragan Čakarić nekoliko puta je zaronio u dubinu Vele vrulje u Iki, do nekih 52-53 metra.

– Vrlo je zanimljivo. Nekoliko puta su barke potonule pa su otišle do malog platoa, na 42-43 metra gdje je baš ulaz u taj rov i onda smo malo gledali što se tu događa ispod vode – kazao je ronioc Čakarić.

Bilo bi zanimljivo, kažu, da i šetači mogu vidjet što se dolje događa. Zato već dugo tinja ideja da se u vrulju postavi podvodna kamera koja bi znatiželjnicima na obalnoj šetnici putem ekrana uživo prikazivala život pod morem.

No Dragan Čakarić napominje da nije baš uputno ići dolje bez bolje opreme i osiguranja.

– Najveći adrenalin je bio kad smo prvi put išli. Poslije upoznaš okoliš, znaš kako se ponašati onda baciš pažnju na životinje, floru i faunu koja se nalazi u tom okolišu – dodaje.

Osim podmorskih, obalna šetnica Franza Jozepha I, poznatija kao Lungomare, izgrađena na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće ima i brojne druge zanimljivosti. Ukić tako napominje da je šetnica izrazito bogata zanimljivom florom. Radi se o autohtonoj primorskoj vegetaciji, a tu su i obalni grebeni i stijene neobičnih oblika te ostaci starih građevina uz obalu. Sve to 12 kilometara dugu šetnicu od Voloskog do Lovrana čini spojem neodoljivih prizora, zvukova i mirisa, mjestom u kojem uživaju sva osjetila.

Jelena Tomac/More/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: RONJENJE PORED VRULJE Kako izvor vode izgleda na dnu mora?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.