2 min. čitanja

VIDEO Uz pomoć moderne tehnologije pronađen izvrsno očuvan davno izgubljeni brod

VIDEO Uz pomoć moderne tehnologije pronađen izvrsno očuvan davno izgubljeni brod
Foto: Screenshot / YouTube / AP

SVIJET - Olupina broda Ironton pronađena je pomoću tehnike naprednog mapiranja oceana, dok je hladna i slatka voda jezera Huron izvrsno očuvala jedrenjak star više od sto godina.

Istraživači su otkrili netaknutu olupinu broda na dnu jezera Huron koji je, sudarivši se s drugim brodom, potonuo 1894. Za pronalazak je korištena vrhunska oceanografska tehnologija. Naime, otkrilo ga je istraživačko plovilo opremljeno sonarom za mapiranje dna jezera.

Ironton je pronađen u nacionalnom morskom rezervatu Thunder Bay na jezeru Huron, zaštićenom području poznatom po opasnim vodama. Olupina broda dužine 58 metara ima tri jarbola, a zahvaljujući ledenoj slatkoj vodi ostao je u izvrsnom stanju više od sto godina.

Njegov pronalazak omogućila je moderna oceanografska tehnologija poput samovozećih površinskih vozila i robota koji rade pod vodom. Naporan rad tima isplatio se.

Ironton je bila teglenica s tri jarbola koja se koristila za prijevoz pšenice, ugljena, kukuruza, drvne građe i željezne rude preko Velikih jezera.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

U olupini broda otkriveni dobro očuvani začini stari 500 godina
U olupini kraljevskog broda koji je prije više od pet stoljeća potonuo u Baltičkom moru, otkriveni su dobro očuvani začini - od šafrana do papra i đumbira. Olupina broda koji je potonuo vjerojatno nakon požara, bio je vlasništvo kralja Hansa od Danske i Norveške, a leži na morskome
SENZACIONALNO OTKRIĆE Pronađena olupina u savršenom stanju, stara najmanje 300 godina
Danska ekspedicija na dnu Baltičkog mora pronašla je gotovo potpuno netaknute stare brodske olupine. Stručnjaci Pomorskoga ratnog muzeja u Thyborønu procijenili su starost ovih brodova na više od 300 godina. Stručni tim iz Muzeja rata Zapadnog Jutlandskog mora upravo se vratio s ekspedicije u Balti…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.