2 min. čitanja

SENZACIONALNO OTKRIĆE Pronađena olupina u savršenom stanju, stara najmanje 300 godina

SENZACIONALNO OTKRIĆE Pronađena olupina u savršenom stanju, stara najmanje 300 godina
F3D snimka, dobivena metodom fotogrametrije - Foto: Pomorski ratni muzej Jutland / Facebook

Danska ekspedicija na dnu Baltičkog mora pronašla je gotovo potpuno netaknute stare brodske olupine. Stručnjaci Pomorskoga ratnog muzeja u Thyborønu procijenili su starost ovih brodova na više od 300 godina.

Stručni tim iz Muzeja rata Zapadnog Jutlandskog mora upravo se vratio s ekspedicije u Baltičko more, gdje su smjestili i snimili tri jedinstvene i neobično dobro očuvane olupine. Nalazi nekoliko stotina godina starih brodoloma u Baltičkom moru su bez presedana.

Dva broda sigurno su teretna plovila iz Nizozemske, dok bi treći i najveći trebao biti skandinavski brod. Sve tri olupine stoje kao brodovi duhova gotovo neoštećeni na morskom dnu u potpunom mraku na dubini od oko 150 metara izvan dosega modernih ribarskih brodova.  

- Bilo je nevjerojatno vidjeti kako se olupine pojavljuju na ekranu dok smo poslali podmorskog robota s kamerom na morsko dno. Olupine su stajale gotovo kao onog dana kada su potonule prije nekoliko stotina godina. Cijeli život ronim i istražio sam stotine olupina, ali ovako nešto još nisam vidio. Brodovi su stajali kao da su tek napušteni - kaže Gert Normann Andersen, vođa ekspedicije i  ravnatelj Pomorskog ratnog muzeja.

Dansk Østersø-ekspedition finder intakte gamle skibsvrag på store dybder Et eksperthold fra vestjyske Sea War Museum...

Posted by Sea War Museum Jutland on Wednesday, November 23, 2022

Ekspediciju je u listopadu izveli znanstvenici iz Pomorskog ratnog muzeja Jutland iz Thyborøna u suradnji s danskim JD-Contractorom, koji je naprednom tehnologijom učinio ove olupine dostupnima. Fotogrametrija i 3D snimke prikazuju brodolom točno onakvim, kakav je na licu mjesta. Podmorski robot opremljen naprednom kamerom donio je tisuće snimaka na površinu i s velikom preciznošću reproducira virtualnu sliku olupine kako zapravo izgledaju.

- Slike su toliko detaljne da vam daju osjećaj da možete hodati po brodu koji je potonuo prije više stotina godina.Fotogrametrija je dragocjena na ovim dubinama, jer metoda zahtijeva i skupu opremu, stručnjake i veliki brod, no to je nesumnjivo najbolja metoda koju imamo danas, za proučavanje i dokumentaciju olupina na velikim dubinama - kaže s Gert Normann An.

- Za razliku od područja Sjevernog mora, gdje bi se svaka olupina raspala u rekordnom vremenu, u Baltičkom moru brodovi su često vrlo dobro očuvani. To se događa zbog toga što ni crvi ni ostale životinje koje uništavaju drvo ne uspijevaju živjeti na tolikoj dubini u Baltičkome moru, gdje je pH vrijednost morske vode prekisela i premalo je kisika - pojasnio je Andersen.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.