1 min. čitanja

VIDEO Talijanska obala puna odbačenih luksuznih jedrilica kojima krijumčari prevoze migrante

VIDEO Talijanska obala puna odbačenih luksuznih jedrilica kojima krijumčari prevoze migrante
Foto: Screenshot/Nautica News

Krijumčari doslovce ne prezaju ni od čega kako bi zaradili na ljudskoj nesreći. Obale Kalabrije, regije na jugu Italije, preplavljene su odbačenim ukradenim luksuznim jedrilicama kojima su krijumčari prevozili migrante do Italije.

Praksa je uvijek ista – krijumčari ukradu jedrilicu, natrpaju je ljudima te ih ilegalno prevezu od Turske preko Sredozemnog mora do Kalabrije. Cijena prijevoza po osobi penje se i do 10 tisuća dolara. Kad novac strpaju u džep, krijumčari jedrilice jednostavno ostave na obali.

Foto: Screenshot/Nautica News

Ovu najmanje poznatu migracijsku rutu najčešće koriste Afganistanci, Kurdi, Iračani i Iranci, a obitelji ponekad daju cijelo bogatstvo kako bi ih krijumčari prevezli do željene destinacije u plovilu koje je najmanje sumnjivo obalnoj straži.

Kada se brod približi obali, migranti se penju na palubu, a krijumčari s punim džepovima bježe pomoćnim čamcima na drugu stranu. Jedrilice kojima se prevoze migranti znaju vrijediti i do 100 tisuća eura, a krijumčari samo za jedan prijevoz znaju zaraditi i do pola milijuna eura.

Ilegalni prijevoz migranata kalabrijskom rutom postao je itekako unosan posao, a samo ove godine broj ilegalnih migranata je gotovo učetverostručen. Tijekom 2021. godine u Italiju je stiglo 59 tisuća ljudi, za razliku od prošle godine kada ih je zabilježeno 32 tisuće. Na kalabrijskoj ruti ove je godine registrirano 9 687 migranata, dok ih je u prošloj godini bilo oko 2 500.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.