1 min. čitanja

Jedrilice vs. most Ugljan-Pašman: Dvije zapele u dva dana

Jedrilice vs. most Ugljan-Pašman: Dvije zapele u dva dana
FOTO:Arhiv/Ilustracija

Most Ždrelac između otoka Ugljana i Pašmana visok je 16,5 metara. No, neke od jedrilica koje krstare Jadranom imaju jarbole kojima je to izgleda premalo.

U svega dva dana dvije su jedrilice prilično dobro osjetile betonsku silinu mosta ispod kojeg su svojevrsna morska vrata prema Ižu i Dugom Otoku.

Kako prenosi 24 sata, jednoj od dvije nastradale jedrilice prilikom udara odmah je puknuo i jarbol, a za sad nije poznato ima li u ovoj pomorskoj drami i ozlijeđenih osoba. Upit smo poslali zadarskoj Lučkog kapetaniji.

A most Ždrelac svakako je dobro poznata "prepreka" jedrilicama nešto viših jarbola. Oni koji prate nautičke peljare znati će kako je plovni kanal na Ždrelcu označen sa 6 stupova crvene i zelene boje. Isto će tako znati da širina prolaza pod samim mostom iznosi 20 m, a dubina 4,3 m navodi 057info.

No, jake morske struje u ovom kanalu dodatno otežavaju prolaz stoga nije neobično da mnogi nevješti nautičari (kakvih ljeti na Jadranu nije malo) s prolazom ispod ovog mosta imaju nemalih problema. S visokim jarbolom ili bez njega.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.